ComunitateEducatie si cultura

Lansarea volumului „Călătorii între două extreme”

Biblioteca Județeană „Ovid Den­su­si­a­nu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Con­si­liu­lui Județean Hunedoara și în parteneriat cu Editura Călăuza v.b., organizează în 25 august 2021, ora 1700, un eveniment cultural de excepție: lansarea volumului Călătorii între două extreme, semnat de Mariana Pândaru (foto).

Lucrări de valoare
Evenimentul va avea loc în curtea Biblio­tecii Județene, iar în cazul unor condiții me­te­o­rologice nefavorabile la Sala de Lectură.
Nume bine cunoscut și apreciat de toți cei care sunt la curent cu viața culturală a județului Hunedoara, Mariana Pândaru face parte, de peste 40 de ani, din pleiada de poeți, prozatori, jurnaliști, oameni de cultură hunedoreni de mare valoare.
Încă de la debutul în revista Tribuna, din 1974, Mariana Pândaru s-a dedicat litera­turii şi a oferit cititorilor volume valoroase de poezie (Dincolo de râu, câmpia – 1987, Salt mortal – 1992, Ferigi înzăpezite – 1996, Lacrima de ambră – 1998 etc.), interviuri, note de drum. De asemenea, a fost o pre­zen­ţă activă în publicistica hunedoreană de după 1989, în special în paginile ziarului Călăuza, înfiinţat în anul 1991 de regretatul Valeriu Bârgău, iar în ceea ce priveşte presa literară, a fondat revista Constelaţia dra­go­nu­lui, devenită ulterior Ardealul literar şi ar­tistic, acum Ardealul literar, o revistă literară de bună calitate, bine primită de iubitorii de cultură din ţară şi de peste hotare.
Editurile pe care le-a înfiinţat – Călăuza v.b. şi DaniMar –, ambele din Deva, au adus pe piaţa de carte lucrări de valoare din aproape toate domeniile:poezie, proză, memo­ria­lis­tică, eseuri, note de drum etc. Mariana Pân­daru este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi laureată a nu­meroase premii literare naţionale şi in­ternaţionale.
Volumul pe care îl aduce acum în fața iubi­torilor de carte, „Călătorii între două ex­treme”, cu subtitlul „De la Nordul Scandinav la țărmurile Bosforului”, adună între paginile lui impresiile, amintirile și gândurile autoarei despre unele dintre călătoriile pe care le-a făcut prin câteva țări europene de-a lungul ultimilor ani: din țările scan­dinave în Belgia, din Austria în Serbia, din Ger­mania și Turcia la românii din Basarabia și la cei din Ungaria.

„Viața nu e ceea ce ai trăit”
Mariana Pândaru ne poartă și pe noi, cu har și simț al observației, prin numeroase momente care i-au jalonat aceste călătorii: participă la evenimente culturale, se în­tâl­nește cu colegi de breaslă, însoțește trupe de actori în turneu, ia parte la cursuri de jur­nalism, vrea să știe, să vadă, să asimileze tot ce îi dăruiesc aceste călătorii pe meridiane europene. Nicăieri, niciodată, însă, nu uită că reprezintă Țara, că ne reprezintă pe noi și este în permanență cu „cocarda tricoloră” în inimă. Călătoriile ne sunt prezentate prin ochii și sufletul de scriitor sensibil, de om de cultură autentic care este Mariana Pândaru. Întreaga carte este așezată sub semnul cuvintelor lui Gabriel Garcia Márquez: „Viața nu este ceea ce ai trăit. Ci este ce îți amin­tești că ai trăit și cum ți-o amintești pentru a o povesti.” Iar Mariana Pândaru a trăit cu adevărat, a știut să se bucure de fiecare călătorie, a știut să se bucure de soarele Nordului și de briza Bosforului, de la amin­tirea lui Mozart la Salzburg la dulcea vorbă moldovenească din Basarabia.
Fiecare sejur într-o țară ne pune în fața ochilor percepția Marianei Pândaru de poe­tă, dar și de jurnalistă dăruită, care știe să vadă și dincolo de aparențe. Cum atât de bine remarcă Maria Nițu în ampla prefață a cărții: „consistența textelor e dată de per­cep­ția personală, cea care dă unicitate no­telor de călătorie și farmec când e exprimată cu sensibilitate poetică și talent de scriitoare”.

Sebastian Bara, manager

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.