La Costești va avea loc o caravană multidisciplinară, în premieră națională

Magdalena Șerban

Prof. dr. Dorel Săndesc, omul pentru care Orăștioara de Sus înseamnă leagănul co­pilăriei, nu-și uită rădăcinile și se întoarce mereu acasă pentru a ajuta comunitatea din Munții Orăștiei. La fel se va întâmpla și în 21.08.2021, când la Costești va avea loc un proiect de voluntariat materializat în sfera medicală, educațională și culturală.

Analize, consult medical și mini-cursuri
Demersul este organizat de Asociația pen­tru Anestezie și Terapie Intensivă „Aurel Mo­goșeanu” – Timișoara condusă de prof. dr. Dorel Săndesc și va avea în desfășurare diverse acțiuni cu componentă medicală, evaluarea stării de sănătate a populației fiind asigurată în mod gratuit de către specialiști de la Centrul Universitar Timișoara, în cola­bo­rare cu Spitalul Municipal Orăștie. Acti­vi­tățile vor fi găzduite de tabăra școlară din Costești. Aici se vor realiza explorări în mai mul­te specialități cum sunt medicină inter­nă/gastro-enterologie (inclusiv ecografie și fibroscan), cardiologie (inclusiv EKG și eco­grafie), pneumologie/boli respiratorii (in­clu­siv spirometrie), neurologie, O.R.L., oftal­mo­logie (consult de specialitate și măsurători optice, asigurându-se chiar și ochelari pen­tru persoane în vârstă, de către compania S.C. ESSILOR Romania), ginecologie (con­sult, ecografie și examen citologic pentru depistarea leziunilor de col uterin), precum și screening pentru boli ale glandei tiroidiene, prin ecografie specializată. Bineînțeles, tu­turor acestora li se adaugă analizele de la­bo­rator. Totodată, cei care doresc vaccinarea cu vaccin Pfizer sau Johnson&Johnson vor putea fi imunizați în cadrul Caravanei Vac­cinării (special amenajată și acreditată, oferită Asociației de Compania PROFI), cu ajutorul personalului medical din cadrul DSP Hunedoara. Activitățile medicale se vor des­fășura între orele 8:30-16:30, iar persoanele care vor să facă analize de laborator trebuie să se prezinte la Tabăra Costești în intervalul orar 8:15 – 9:15 pentru recoltare, fără să mă­nânce înainte. Condiția de bază este că tre­buie să aibă asupra lor un act de identitate (buletin, carte de identitate) și documentele medicale ce provin de la consulturi sau in­ternări anterioare. Pe de altă parte, infor­ma­rea oamenilor rămâne esențială, în acest sens putându-se participa la mini-cursuri de educație sanitară (acordarea primului ajutor, tehnici de auto-controlare de către femei a sânilor pentru depistarea precoce a unor leziuni, etc.). Trebuie precizat că nici un consult nu este condiționat de vaccinare.

…îmbinate cu parte culturală
În paralel, publicul se va mai putea bucura de Caravana cinematografică ,,ROD-Zilele re­coltei cinematografice’’, un proiect al Asociației DocuMentor, prin care se vor difuza, pe instalații moderne (ecran mare digital, instalație de sunet, etc.) o serie de filme documentare și artistice. în aer liber, în zona scenei din apropierea râului Costești, cu respectarea reglementărilor în vigoare pentru prevenirea transmiterii infecției Covid-19. Difuzarea de filme se face înce­pând cu ora 20:30. “Domnul doctor Doresc Săndesc, dincolo de faptul că reprezintă o somitate pe ramura ATI, meritele dumnealui find recunoscute nu doar la nivel național, ci și internațional, rămâne un mare om a cărui inimă bate pentru meleagurile natale. După cum se știe, s-a născut la Orăștioara, iar pentru zona aceasta a concretizat și în alte dăți caravane ce implică ajutor medical cu titlu gratuit. Pentru seniorii noștri, unii neavând nepoți ori strănepoți care să-i ducă pe la spitale, este mai mult decât binevenită o astfel de caravană. Și nu doar pentru ei, deoarece toată lumea va avea acces gratuit la analize și consult de specialitate, fără a mai fi nevoie să se deplaseze pe la instituții sanitare sau cabinete private. Și fiindcă sun­tem o comunitată binecuvântată cu un patrimoniu istorico-cultural vast, îmbinarea laturii medicale cu cea cinematografică constituie un punct de plecare spre mai bine. Doresc să le mulțumesc foarte mult acestor oameni minunați, să-i asigur de deschiderea și sprijinul nostru administrativ și mai cu seamă de respect și recunoaștere ”, a arătat Vasile Marian Inăşescu (foto), primarul co­mu­nei Orăştioara de Sus. De amintit că prof. univ. dr. Dorel Săndesc, vicepreşedinte al Societăţii Române de A.T.I și prorectorul Fa­cultăţii de Medicină din Timişoara este Ce­tă­țean de Onoare al comunei Orăștioara de Sus, dar și al municipiului Orăștie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.