Lansarea albumului fotografic al comunei Luncoiu de Jos

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi în parteneriat cu Primăria comunei Luncoiu de Jos şi Consiliul Local Luncoiu de Jos, organizează în ziua de 21 septembrie 2019, ora 17.00, la Căminul Cultural Luncoiu de Jos, un eveniment deosebit în viaţa comunei şi în cultura hunedoreană: lansarea unui excepţional album fotografic intitulat „Oameni şi locuri. Comuna Luncoiu de Jos”.

Autorul albumului este binecunoscutul publicist, pasionat fotograf şi iubitor al naturii Nicu Jianu, prezenţă remarcabilă de peste patru decenii în ziarele şi revistele cu tematică turistică, autor al unor lucrări ce promovează frumuseţile naturale ale judeţului Hunedoara şi comorile sale etnofolclorice.
Realizat în excelente condiţii grafice, albumul este o veritabilă carte de vizită a comunei Luncoiu de Jos.
Din „Argumentul” ce deschide volumul, semnat de Călin-Dorin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos, aflăm că acest album a apărut cu prilejul împlinirii a 580 de ani de la prima atestare documentară a comunei şi este un bun prilej de a face cunoscute frumuseţile peisajului natural, precum şi „…oamenii, adevărata bogăţie de aur a comunei”. La rândul său, Nicu Jianu, autorul albumului, scrie un bine documentat cuvânt înainte în care face o trecere în revistă a istoriei comunei Luncoiu de Jos, cu accent pe latura spirituală a vieţii locuitorilor săi.
Excepţionalele fotografii ce alcătuiesc albumul oferă o veritabilă frescă a frumuseţilor naturale – dealuri, păduri, coline, râuri – şi a oamenilor care trăiesc în satele comunei Luncoiu de Jos. Vedem fotografii vechi de soldaţi care au luptat în războaie, fotografii cu elevi care îşi înconjoară cu drag dascălii, femei care plămădesc pâinea cu mâinile lor trudite, preoţi care aduc cuvântul Domnului, săteni la zi de mare sărbătoare creştinească sau la nunţi, troiţe bătrâne, meşteşugari ce încă mai aduc la lumină obiecte frumos alcătuite, oieri şi apicultori, tâmplari şi ţesătoare, toate alcătuind o carte de vizită în imagini a comunei Luncoiu de Jos.
Albumul „Oameni şi locuri. Comuna Luncoiu de Jos” este o lucrare deosebită, care întregeşte bogata creaţie a artistului-fotograf Nicu Jianu şi care, aşa cum îi spune titlul, contribuie la cunoaşterea oamenilor ce trăiesc într-unul din nenumăratele locuri binecuvântate de Dumnezeu din judeţul Hunedoara.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Deva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.