Lansare de carte: Tăieri în alb, de Mihai Petre, romanul unor liceeni

11 decembrie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, a organizat în ziua de 10 decembrie 2018 un eveniment cultural deosebit: lansarea volumului intitulat Tăieri în alb, avându-l ca autor pe scriitorul şi cunoscutul dascăl de Limba şi literatura română Mihai Petre.

Doctor în filologie din anul 1983, profesorul Mihai Petre a scris numeroase studii şi cărţi de specialitate dedicate toponimiei româneşti şi hunedorene, studii de lingvistică generală şi aplicată publicate în reviste de profil şi foarte apreciate de către specialişti.
Profesorul Mihai Petre a pregătit generaţii întregi de elevi cărora le-a format gustul pentru lectură, pentru literatura de bună calitate, iar elevii lui i-au păstrat o frumoasă amintire.
Dincolo de scrierile de specialitate, Mihai Petre este şi autorul unui interesant volum de interviuri cu dascăli hunedoreni de ieri şi de azi, Interviuri hunedorene, precum şi al volumelor Cretă color, inspirat din viaţa şi atmosfera şcolii româneşti, şi Corvin Caffé – pseudoroman cu un oltean de… Hunedoara, despre viaţa de ieri şi de azi a Hunedoarei, precum şi savuroase texte despre oameni şi întâmplări din Oltenia.
Volumul Tăieri în alb este inspirat de revederea, după 30 de ani, cu absolvenţii Liceului Sanitar din Hunedoara, liceu unde profesorul Mihai Petre a predat Limba şi literatura română. Este o carte plină de afecţiune şi preţuire faţă de foştii lui elevi, o carte în care dragostea faţă de profesiunea de dascăl răzbate frecvent. Construit ca un colaj de evocări scrise de cinci absolvente, cartea Tăieri în alb este un dar de suflet pe care dascălul Mihai Petre îl face elevilor săi cărora le-a sădit în inimi dragostea pentru limba şi literatura română, cărora le cerea să gândească şi să citească, nu să memoreze. Cartea este o oglindă a vieţii de licean, cu bucuriile şi micile necazuri, cu vacanţele şi iubirile din adolescenţă, ea pune în lumină puternica legătură, miile de fire nevăzute care s-au ţesut între dascălul Mihai Petre şi elevii săi. Iar aceşti elevi îi poartă un nemărginit respect pentru felul în care i-a făcut să îndrăgească Limba şi literatura română, pentru că i-a învăţat să gândească, i-a învăţat să „comenteze” cu propriile cuvinte o operă literară. Şi din această carte se desprinde un adevăr pe care l-am mai observat la cărţile acestui autor: anume că Mihai Petre este un adevărat dascăl, un adevărat mentor, un profesor aşa cum ar trebui să fie toţi profesorii. Este dedicat profesiei şi dedicat, în acelaşi timp, elevilor săi.
Întregul volum este o pledoarie pentru practicarea profesiunii de dascăl cu pasiune, cu pricepere, cu dragoste faţă de elevi. Este o carte scrisă de un dascăl despre elevii săi cărora le-a marcat adolescenţa, elevi care, odată ajunşi oameni în toată firea, cu profesii diferite, îi poartă un respect deosebit şi o caldă amintire dascălului lor, Mihai Petre.
Cartea va fi o adevărată bucurie pentru orice cititor, dar mai ales pentru absolvenţii Liceului Sanitar din Hunedoara unde profesorul Mihai Petre a modelat atâtea promoţii de elevi.
La final, îndrăgitul dascăl a oferit autografe publicului prezent.
Ioan Sebastian Bara,
managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Deva

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Actualizarea şi îmbunătăţirea prevederilor Codului de procedură fiscală (continuare)

Pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, Actualizarea şi îmbunătăţirea prevederilor Codului fiscal şi ale Codului de procedură fiscală, sunt publicate motivările...

A fost lansat proiectul Deva 750

Ieri, la Deva, a fost lansat proiectul Deva 750, care se va derula pe întreaga perioadă a anului 2019, când...

La plimbare, cu maşina neînmatriculată

Un automobil fără plăcuţele de înmatriculare circulând prin Orăştie le-a atras atenţia poliţiştilor rutieri din localitate.

Închide