Laboratorul de Analize Medicale de la spitalul din Simeria, în top căutări
Magdalena Șerban
Prin solicitarea unor analize de sânge, medicul poate evalua corect modul în care funcționează organele interne și poate diagnostica sau preveni unele afecțiuni, cum sunt diabetul, anemiile sau bolile de inimă. Totodată, acestea pot releva prezența unor infecții sau inflamații în organism. Prin urmare, sunt esențiale și reprezintă o etapă obligatorie în monitorizarea stării de sănătate. Una dintre cele mai solicitate instituții sanitare, în acest sens, este Spitalul General CF Simeria, în cadrul căruia funcționează un Laborator de
Analize Medicale dotat cu aparatură performantă, acreditat RENAR (ISO 15189).
Gratuite pentru asigurați
„Avem circa 65 de analize de sânge acreditate, inclusiv partea de bacteorologie. Se efectuează în baza biletelor de trimitere de la medicii de familie ori de la medicii speciliști, dar se pot realiza și contracost. În plus, un bilet de trimitere are doar 15 poziții, așa că medicul de familie prioritizează lista analizelor necesare, cel puțin în primă fază. Tarifele pe care le practicăm sunt, în marea majoritate, sub prețul pieței de profil. Este un serviciu foarte solicitat, adresabilitate fiind una vastă. De la programul național pentru hemoglobina glicozilată (diabetici), analize de tiroidă, gama este una generoasă”, a transmis managerul Spitalului General CF Simeria, dr. Andrei Bolojan (foto).
Care sunt, de fapt, cele uzuale?
Includ o serie de teste care măsoară diferite componente ale sângelui pentru a furniza informații despre sănătatea generală a unei persoane. Aici intră, de exemplu, Hemoglobină (măsoară cantitatea de hemoglobină, o proteină care transportă oxigenul în sânge, fiind importantă pentru detectarea anemiei), Hematocrit (determină proporția de celule roșii din sânge în raport cu volumul total de sânge, o valoare scăzută putând indica anemie), Număr de celule roșii din sânge (măsoară cantitatea de celule roșii din sânge, responsabile pentru transportul oxigenului în organism), Număr de leucocite (măsoară cantitatea de globule albe din sânge, care sunt implicate în sistemul imunitar și lupta împotriva infecțiilor), Număr de trombocite (măsoară cantitatea de trombocite din sânge, care sunt implicate în procesul de coagulare a sângelui), Formulă leucocitară (oferă informații despre diferite tipuri de globule albe din sânge, cum ar fi neutrofilele, limfocitele, monocitele, eozinofilele și bazofilele), Teste de funcție hepatică (măsoară nivelurile de enzime hepatice, bilirubină și proteine din sânge pentru a evalua starea ficatului), Teste de funcție renală (măsoară nivelurile de creatinină și uree din sânge pentru a evalua starea rinichilor), Teste pentru markeri tumorali, Teste pentru funcția tiroidiană (includ teste pentru a măsura nivelurile de hormoni tiroidieni, cum ar fi TSH, T3 și T4), Test de sânge pentru inflamație (poate implica măsurarea nivelurilor de proteine inflamatorii, cum ar fi PCR – proteina C reactivă sau VSH – viteza de sedimentare a hematiilor, pentru a detecta inflamația în organism), Teste de sânge pentru coagulare (sunt utilizate pentru a evalua funcția de coagulare a sângelui și pot include teste cum ar fi Timpul de Protrombină și Timpul Tromboplastinei Parțiale Activat), etc. Bineînțeles, cele enumerate constituie doar un segment din totalitatea analizelor pe care laboratorul le bifează. Foarte important de precizat este că rezultatele se pot obține direct pe e-mail, adică după recoltare, nemaifiind nevoiți să vă întoarceți în spital. Detalii suplimentare și programări se pot obține la numărul de telefon 0254/260 681.