La Uricani, şedinţele publice nu-s publice

Anamaria Nedelcoff

La Uricani, Legea nr.544 privind liberul acces la informaţiile de interes public se respectă numai după voinţa majorităţii USL-iste din Consiliul Local.
Deşi şedinţele de consiliu local sunt publice, conform articolului 36 din „Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Local Uricani”, reprezentanţii presei pot participa numai dacă îşi iau acreditare. Şi asta, pentru fiecare şedinţă de consiliu în parte, chiar dacă este ordinară, de îndată sau extraordinară. Şi – culmea ambiguităţii! – în regulamentul respectiv, se precizează că acreditarea cu pricina  trebuie  obţinută de la conducerea ziarului care-şi trimite reporterul să participe la şedinţe! Conform aceluiaşi articol nr. 36, dacă nu sunt scaune destule (!?) în sala de şedinţe, reprezentanţii presei nu pot participa.
Dar iată ce prevede articolul 36 din regulamentul consiliului local: 1. Şedinţele Consiliului Local sunt publice; 2. Accesul publicului şi al reprezentanţilor presei se face în limita locurilor (scaunelor) disponibile în sala de şedinţe. 3. Reprezentanţii presei vor prezenta o acreditare scrisă din partea publicaţiei reprezentate pentru fiecare şedinţă de consiliu la care doresc să participe.
Proiectul a primit 11 voturi „pentru” din partea majorităţii USL şi trei „împotrivă”. Daniel Moraru, consilier local PRM, precizează că va trimite o sesizare prefectului, referitoare la neregulile din regulamentul aprobat de consilierii uricăneni. „Voi trimite o sesizare către prefect şi sunt sigur că prevederea respectivă va fi scoasă din regulament. Prin respectivul  articol se, încalcă grav prevederile Legii nr. 52 şi Legii nr. 544. Orice ziarist are libertate deplină să participe la şedinţele de consiliu local, nu îi trebuie acreditare, pentru că acestea sunt publice. Şi partea cu ziaristul care trebuie să-şi ia acreditare din partea ziarului ca să participe la şedinţele de la Uricani este o prostie”, a declarat Moraru.
La rândul său, Ion Stănescu, consilier local independent, spune că nu-l miră prevederea din noul regulament. ”Cei de la USL, în frunte cu primarul Buhăescu, numai aşa cred că îi pot opri pe jurnaliştii incomozi, însă se încalcă flagrant legea, îngrădindu-se liberul acces al publicului la informaţie. Dar eu oricum mă aştept la orice de la ei”,  precizează Stănescu. ”Presa trebuie să aibă acces liber la şedinţele de consiliu local, dar dacă aşa se aplică democraţia la Uricani, asta este”, declară şi Ilie Pârvan, consilier local PDL.

2 comentarii la „La Uricani, şedinţele publice nu-s publice

  • 29 iulie 2013 la 13:20
    Permalink

    RUSINE, RUSINE, RUSINE……. Da organele abilitate, ce pazesc?! De ce nu se autosesizeaza?!! Exista o esplicatie….. toti sunt mana in mana….. MAFIA USL! JOS MAFIOTI SI TALHARI , ce ne sug sangele, si ne lasa sa ne chinuim,suferind de foame si dureri ! Totusi e bine ca putem muri in libertate, asta am castigat dupa 1990 !

  • 29 iulie 2013 la 13:25
    Permalink

    Pacat ca la Uricani,doar 3 persoane au macar puterea sa nu fie deacord cu decizile unor incompetenti !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare