La Termocentrala Mintia, şefii i-au dat în judecată pe protestatari

Adriana Năstase

Astăzi, Tribunalul Hunedoara va da sen­tinţa în dosarul privind solicitarea con­du­cerii Complexului Energetic Hunedoara de a declara ilegală greva salariaţilor de la Termocentrala Mintia. Aici am ajuns, ca şe­fii să-i acţioneze în instanţă pe angajaţi că îşi cer drepturile lor!

A renunţat la greva foamei
„Administraţia CEH a dat în judecată Sin­dicatul Solidaritatea Hunedoara şi a soli­citat instanţei să declare greva ilegală. Din punctul nostru de vedere, avem de-a face cu un protest al unui grup de salariaţi. Am depus la termenul de luni (n.r.-ieri) concluziile la dosar, iar hotărârea a rămas în pronunţare”, a declarat pentru Agerpres liderul sindical Cristian Iştoc.
Cu toate că patru dintre angajaţi au declanşat greva foamei, ieri, doar trei dintre aceştia mai protestau. Unul dintre cei patru grevişti ai foamei de la Termocentrala Mintia a fost convins să renunţe ieri la aceas­tă formă de protest din cauza stării sale de sănătate, în contextul în care liderii de sindicat susţin ca toţi colegii lor să facă un gest similar.
„Mai sunt trei oameni în greva foamei. Sperăm să-i determinăm să renunţe la aceas­tă formă extremă de protest. I-am rugat şi pe colegii lor de muncă să le spună acest lucru. Nu merită să-şi pună sănă­tatea în pericol”, a spus Cristian Iştoc.

Oprită din lipsă de cărbune
Termocentrala Mintia a fost oprită în ur­mă cu nouă zile, deoarece nu mai avea căr­bune în depozite, după care luni, 7 sep­tem­brie, angajaţii unităţii au declanşat un con­flict spontan, iar joi, 10 septembrie, patru per­soane au intrat în greva foamei.
Salariaţii Termocentralei Mintia solicită plata unor drepturi băneşti neachitate de şase luni, între care se numără tichetele de masă, deconturile de navetă şi ajutoarele de căldură. Valoarea cumulată a acestora este cuprinsă între 3.500 şi 5.500 de lei pentru un angajat.
Termocentrala Mintia numără circa 700 de angajaţi şi face parte, alături de minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni, Vulcan şi Termocentrala Paroşeni, din Complexul Energetic Hunedoara, societate aflată în insolvenţă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.