La Şoimuş, debranşări ilegale de la reţeaua de gaz

29 septembrie 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Eveniment, Flash

03 gaz soimus

Nicolle Ebner

Zeci de familii din comuna Şoimuş au fost debranşate de la reţeaua de gaz metan, pentru că proiectul de gaz nu corespunde cu realitatea. Asta, în condiţiile în care, de zeci de ani, instalaţiile din case sunt verificate periodic, fără a fi semnalată vreo inadvertenţă. În plină recesiune – după cum spunea însuşi preşedintele Băsescu, E-On Gaz îşi umple visteria, cerându-le locuitorilor să-şi facă noi proiecte şi plata taxei de rebranşare.

Debranşaţi fără somaţie…
Necazul şoimuşenilor a fost că, de data aceasta, angajaţii E-On Gaz aveau la ei, pe lângă ustensilele necesare verificării instalaţiilor de gaz, şi proiectul pe baza cărora erau montate arzătoarele din case. În timpul confruntărilor, s-a dovedit că proprietarii şi-au montat aragazuri sau convectoare de căldură, fără a modifica proiectul. „Am avut sobă de teracotă şi plită, în ultimii ani mi-am montat şi un aragaz, care nu era trecut în proiect. Proiectul este vechi de peste 10 ani, dar până acum, nimeni nu ne-a spus că trebuie să-l modificăm, cu toate că angajaţii E-On Gaz fac verificări în fiecare an, sau la doi ani. Ne-au scos din funcţiune tot, nu numai aragazul, şi ne-au sigilat conducta, să nu mai putem folosi gazul nici pentru aparatele care figurează în proiect. Trebuiau să ne înştiinţeze ce avem de făcut şi să ne dea un termen de rezolvare. De unde să ştiu eu că trebuia să cerem modificarea proiectului?”, spune Daniela Trofin, nevoită acum să se folosească de butelie. „Nu au procedat corect. Trebuia să-i someze, să le dea un termen de rezolvare a neregulilor şi abia după aceea să treacă la debranşarea de la reţeaua de gaz metan, în cazul în care oamenii nu respectau termenul”, a declarat Antone Vasiu, viceprimarul comunei Şoimuş. Acesta menţionează că, din surse neoficiale, a aflat că acţiunea se desfăşoară la nivelul întregului judeţ, atât în mediul rural, cât şi în cel urban, iar numărul familiilor de hunedoreni rămase fără gaz metan este de ordinul sutelor.

…şi fără menajamente
Una dintre familiile din Şoimuş a rămas fără gaz metan, exact în ziua în care şapte copii îşi înmormântau mama, unicul părinte pe care s-au sprijinit, în ultimii ani. „I-am rugat pe cei de la E-On Gaz să ne mai lase măcar o lună, până când se aprobă cererea prin care solicitam modificarea proiectului, dar nu au vrut. Ne-au lăsat cinci zile, până terminăm cu înmormântarea mamei noastre”, spune una dintre fete. În plină criză economică, rămaşi fără locuri de muncă şi cu surse de venit din ce în ce mai „subţiri”, şoimuşenii sunt nevoiţi să achite celor de la E-On Gaz, sume considerabile pentru realizarea noilor proiecte şi pentru taxa de rebranşare.

De la Ana, la Caiafa
Contactat telefonic, Petru Gaşpar – manager SC Distrigaz Nord SA, sucursala Gaz Deva, spune că nu poate da nici un fel de relaţie, acreditată în acest sens fiind Florentina Maghiar, responsabil PR regional la E-On România. Nici de la aceasta nu am primit un răspuns concret, urmând să aflăm toate datele „nu ştiu să vă spun când”, şi numai după ce facem o adresă scrisă către conducerea companiei. Şi ca să nu muncim de două ori, am scris în ziar ce-i doare pe locuitorii comunei Şoimuş, urmând să prezentăm şi răspunsul reprezentanţilor E-On Gaz, atunci când vor catadicsi aceştia.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Magistraţii nu mai protestează

Judecătorii hunedoreni au hotărât ieri să nu mai protesteze. „Adunarea Generală a decis suspendarea acţiunii de protest pe o perioadă...

Învinşi de neica nimeni

Mureşul Deva s-a făcut încă o dată de râs, fiind învinsă de nou-promovata Fortuna Covaci, care nu câştigase nici un...

După cine să mă iau…? (II)

În lista intelectualilor care văd în Crin Antonescu un exponent al (îmi pare rău, nu mai pot spune idealuri politice,...

Închide