Politica si administratie

La Romos, se face treabã bunã

  Magdalena Şerban

Odinioară, recunoscută ca o aşezare a saşilor, comuna Romos a păstrat din hărnicia şi seriozitatea specifice acestora. Fie că e vorba de agricultură, ce merge mână în mână cu creşterea animalelor, fie că e vorba de proiecte investiţionale, totul se leagă.

Păşune este, la fel şi interes
„Avem în administrare 1.200 de hectare de păşune, din care 297 de hectare sunt concesionate unei asociaţii din Ciungu Mare, formată din 60 de familii care deţin peste 300 de vaci, acestea aducându-le veniturile necesare. Bineînţeles că oamenii primesc subvenţii de la APIA, iar nouă ne plătesc concesiunea, conform celor stabilite contractual. Restul de păşune ne aparţine, aşa că ne ocupăm de curăţirea şi îngrijirea ei”, a spus Mircea Pătrânjan (foto), primarul Romosului. Conform acestuia, fiecare hectar concesionat însumează câte 300 de euro de plată, banii intrând în visteria administraţiei publice locale.

Nici cu proiectele europene nu se stă rău
Pe de altă parte, banii nu vin doar de la localnici, prin taxe, impozite şi concesiuni, ci mai trebuie să fie şi atraşi de la surse externe. „Din această vară, am început lucrările de modernizare a 11 kilometri de drumuri forestiere (Romos, Ciungu Mare), în cadrul unui proiect în valoare de 1,5 milioane de euro, câştigat pe Măsura 125B. Termenul de finalizare este 2013. Proiectul demarat pe Măsura 322 (2,5 milioane de euro) este finalizat. El a presupus alimentarea cu apă potabilă în sistem centralizat în satele Romos şi Romoşel, precum şi introducerea reţelei de canalizare pentru ape uzate şi menajere şi a două staţii de epurare, în aceleaşi sate. Momentan, lucrăm la branşamentele de apă în Romos şi Romoşel. În final, vom cuprinde 630 de familii, până acum, reuşind să aducem apa la poartă unui număr de 500 de gospodării. Investiţia se face din bugetul propriu şi se lucrează cu două echipe concomitent, câte una în fiecare sat”, a mai precizat edilul-şef.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura