Comunitate

La Orăştie, este vremea spectacolelor tradiţionale

Magdalena Şerban

Vin sărbătorile, iar în oraşul Paliei, colindele încep să-şi spună povestea. Şi nu puţine vor fi manifestările, dedicate comunităţii, în această perioadă, când obiceiurile şi tradiţiile prind nuanţa iernii.
 

Festivalul „Cu noi este Dumnezeu”
Sâmbătă, 4 decembrie, începând cu ora 14.00, în impunătoarea Biserică Ortodoxă cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”, se va desfăşura cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Coral Interjudeţean „Cu noi este Dumnezeu”. La eveniment, sunt aşteptate 17 formaţii corale din judeţele Arad, Cluj, Timiş, Alba şi din localităţi hunedorene, iar concursul se va desfăşura, aşa cum s-a întâmplat şi în ediţiile trecute, pe secţiuni. Organizatorii ediţiei sunt Consiliul Judeţean Hunedoara, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara, Episcopia Devei şi Hunedoarei, Protopopiatul Ortodox Orăştie şi Primăria municipiului Orăştie. „Acest festival este un „brand” local, cu o tradiţie de peste 20 de ani. Ca întotdeauna, primăria se va implica în buna organizare şi desfăşurare a manifestării, pentru că ea face parte din tradiţia noastră locală”, a precizat primarul Alexandru Munteanu.
Festivalul a fost iniţiat la Orăştie, în urmă cu 21 de ani, prin contribuţia regretatului profesor Ioan Popa. De atunci şi până în prezent, anual, la începutul lunii decembrie, colindele, pricesnele şi muzica sacră răsună în Catedrala Ortodoxă din oraşul Paliei.

 

Peste patru decenii de „Căluşerul transilvănean”
Iar pentru că tot suntem la capitolul festivaluri, poate cel mai longeviv dintre cele organizate vreodată în judeţul Hunedoara, este „Căluşerul transilvănean”. Acesta îşi va deschide cea de-a 42-a ediţie, sâmbătă, 11 decembrie, la căminul cultural din comuna Mărtineşti, spectacolul de gală urmând să aibă loc, aşa cum se întâmplă de câteva decenii, în sala mare a Casei de Cultură Orăştie. La festivalul din acest an, sunt invitate formaţii căluşereşti din judeţele Alba, Arad, Bistriţa – Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Mureş, Sibiu,  Timiş şi din 14 localităţi hunedorene: Balşa, Blăjeni, Beriu, Boşorod, Bretea Română, Buceş, Certeju de Sus, Geoagiu, Grid, Mărtineşti, Orăştioara de Sus, Râu de Mori, Romos, Turdaş. Concursul, programat sâmbătă la Mărtineşti, va începe la ora 16.00, iar gala de duminică, pe scena Casei de Cultură din Orăştie, debutează începând cu ora 10.00.

Concursul anual „Cea mai frumoasă vitrină”
Devenit deja de tradiţie, concursul „Vitrina anului” are ca tematică sărbătorile tradiţionale de iarnă şi se adresează deţinătorilor de spaţii cu vitrine comerciale. Aceştia sunt invitaţi să ridice taloanele de participare la concurs, începând cu data de 03.12.2010. În seara zilei de 29.12.2010, se va desfăşura jurizarea concursului, urmând ca data decernării diplomelor să fie anunţată ulterior. „Sperând în realizarea unui aspect deosebit al oraşului, dorim mult succes participanţilor”, declară Alexandru Munteanu, edilul-şef al municipiului Orăştie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura