La Haţeg, urmează un an al schimbării

Magdalena Şerban

Haţeg este unul dintre oraşele hunedorene a cărui cârmă administrativă a fost preluată de un primar nou, care deşi a venit cu alte perspective, nu vrea să renunţe la ceea ce s-a dovedit bun pentru comunitate. O veche tradiţie pe care urmăreşte să o continuie este cea a cadourilor oferite copiilor urbei, cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Moş Crăciun va fi darnic în acest an, însă greu de văzut, de colindat şi de îmbrăţişat.

Peste 500 de tablete şi 250 de laptopuri
„Vom oferi cadouri prichindeilor de la creşă, grădiniţă şi până la clasa a IV-a. Sunt circa 800 de pachete destinate tuturor pre­şcolarilor şi şcolarilor care frecvenţează insti­tuţiile noastre de învăţământ, indiferent dacă sunt din Haţeg sau din localităţile arondate oraşului. Nu trebuie să existe discrepanţe. Asta ne dorim. Darurile sunt ambalate şi tri­mise în cutii, pe categorii de vârstă, astfel încât să eliminăm orice risc ce se poate ivi chiar şi la simpla manevrare şi împachetare. Cred că o să solicităm ajutorul educa­to­rilor/învăţătorilor în ce priveşte distribuirea lor“, a spus Adrian Puşcaş (foto), noul primar al oraşului Haţeg.
Tot în vederea asigurării unui sprijin real în ce priveşte elevii, administraţia publică a acce­sat Programul Operaţional Competi­ti­vitate (POC), urmând ca din bani europeni să fie achiziţionate 500 de tablete, 250 de lap­topuri, 60 de table inteligente şi 60 de routere wireless. Documentaţia a fost de­pusă încă din prima zi de deschidere a se­siunii. Astfel, toată lumea va putea urma cursurile online, fără să existe şi cel mai mic pericol de abandon şcolar.

O uşoară reajustare a taxelor şi impozitelor locale
Vesti bune vin şi despre încasări, deşi este un an pandemic, oamenii încercând să nu rămână datori la stat. ,, Cu colectarea taxelor şi impozitelor nu se anunţă probleme, gradul de încasare depăşind deja 90 la sută. Nici pe partea de recuperare a amenzilor auto nu putem spune că stăm rău. În concluzie, nu e nimic spinos la acest capitol bugetar, ceea ce ne bucură. Cu acest prilej, aş vrea să le mulţumesc pentru conştiinciozitate celor care şi-au drămuit banii, încât să nu ajungă restanţieri. Şi dacă tot am abordat acest su­biect, trebuie să specific că din 2021 se va aplica o mică majorare a grilei de calcul a taxelor şi impozitelor, în cazul persoanelor fizice (apartamente, clădiri rezidenţiale, ne­re­zidenţiale etc). Era practicată valoarea mi­nimă, deci se impunea o uşoară actualizare la vremurile în care trăim. Cert e că nu se va resimţi puternic în buzunarul unei familii. Pentru exemplificare, aş spune că va fi o creş­tere cu maximum 20 de lei pentru un apar­tament de dimensiuni medii. Pentru noi, ca administraţie publică, orice venit con­tează. Bugetul propriu stă în principal la baza co­finanţărilor necesare la proiectele inves­ti­ţio­nale câştigate din fonduri europene sau pe filieră guvernamentală, a întocmirii studiilor de fezabilitate, a suportării cheltuielilor con­si­derate neeligibile, a avizelor ce trebuie ob­ţi­nute etc. Pentru lucrările de anvergură în­cer­căm să atragem cât mai mulţi bani europeni nerambursabili.

Principalele obiective ale acestui mandat
Una dintre priorităţile noastre o constituie înfiinţarea asociaţilor de proprietari pentru a putea realiza anveloparea blocurilor din oraş. Am vizat circa 20 de blocuri. Reabilitarea (cea termică, înlocuirea ţevilor unde situaţia o cere, a tâmplăriei etc) se face cu finanţare de la Uniunea Europeană. Momentan sun­tem în proces de implementare cu a doua asociaţie. O altă prioritate rămâne drumul de centură pe care dorim să-l preluăm în ad­ministrare de la Compania Naţională de Dru­muri, în vederea amenajării centrului ora­şului şi a creării unor locuri de parcare. De asemenea, sperăm ca în mandatul acesta să reuşim să facem o extindere a reţelei de gaz în Silvaşu de Sus şi Silvaşu de Jos, precum şi în zonele în care nu există. Vizăm să obţinem tot fonduri de la UE. Acum suntem în faza de studiu de fezabilitate“, mai precizează edilul-şef al oraşului Haţeg.
Referitor la investiţiile aprobate de către noua conducere locală, toate demarate prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), una din­tre ele are ca obiectiv modernizarea şi do­ta­rea spitalului din localitate, alta ţine de mo­der­nizarea şi dotarea Şcolii Generale Aron Den­suşianu şi o a treia are ca scop reabi­li­tarea faţadei Colegiului Naţional I.C Brătianu. Totodată, în funcţie de noul PNDL (III) ce se lasă aşteptat, dar şi de noile axe europene ce vor fi puse la bătaie, investiţiile vor continua.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare