Comunitate

La Hărău, se poartă verde

Magdalena Șerban

Fie că e vorba de ecologizare și acțiuni specifice, fie de solicitarea a două microbuze școlare nepoluante, la Hărău s-a dat undă verde pentru protecția mediului.

Trebuie schimbate
„Am făcut cerere, prin Inspectoratul Școlar, pentru două microbuze elec­trice, noi. Am depus un proiect și pen­tru stații electrice de încărcare (cu două puncte în localitatea principală), prin Agenția Fondului pentru Mediu, dar am înțeles că va fi alocată o stație specială de încărcare, la pachet cu microbuzele, adică doar pentru aces­tea și trebuie amplasată la școală. Sunt fonduri europene nerambursabile ob­ți­nute de Ministerul Educației, nu im­plică vreo contribuție de la bugetul pri­măriei, așa că cea mai mare greșeală ar fi fost să pierdem ocazia de a le accesa. Mo­mentan, cei mici sunt transportați către unitățile de învățământ din raza teri­torială (apoi retur) cu două mi­cro­buze cu o vechime de peste șapte ani. Au și acestea limitele lor, kilometri deloc puțini, iar uzura e din ce în ce mai mare. E normal să fie înlocuite. Iar dacă se poate cu astfel de microbuze nepo­luante, e și mai bine. Apoi, va trebui să asigurăm cheltuielile cu piesele de schimb, cu șoferii și cu încărcarea. Pro­blema noastră ține de rutele în afara comunei, adică la liceele din Deva și Simeria. Nu-i putem sprijini pe acești elevi care fac naveta, dar pe viitor, după ce vom primi noile mijloace, ne dorim să le oferim ajutor pen­tru asta. Deo­camdată, ei merg cu transportul în comun și li se decontează depla­să­rile, dar orarul nu se potrivește cu al lor, nici dimineața, la plecare, și nici după prânz, la întoarcere. Orele nu sunt deloc po­trivite, ceea ce în­seamnă timp pier­dut, oboseală și neconcordanță”, a de­cla­rat Lucian Mihael Albu Weber (foto), primarul din Hărău.

Unii da, alții ba
Iar pentru că Luna Curățeniei a rulat peste tot în județ, la Hărău a fost mar­cată printr-o acțiune specială a copiilor, în teren, iar administrația a trecut la o activitate mai aprofundată, pe lângă beneficiarii de ajutor social, din echipa care a adunat deșeuri din diverse zone făcând parte cei de la Serviciul de Gospodărire Publică din cadrul auto­rității locale. ,,Tematica a fost comună, dar efectuată separat. Cei mici au avut ocazia să vadă ce înseamnă să fii res­ponsabil, unit cu cei din jur și res­pec­tuos cu natura care trebuie prote­jată, nu batjocorită. Păcat că operatorul de salubritate nu și-a asumat lecția asta, deoarece am avut necazuri de la bun început. Nu și-au făcut datoria, înce­pând de la încheierea contractelor și până la împărțitul de pubele și saci de colectare selectivă (galbeni și albaștri). Nu toată lumea a primit, oamenii nu au în ce aduna selectiv așa că pun gunoiul la grămadă. Nu ei sunt vinovați, ci so­cietatea pres­tatoare. Însă ce le pasă, deoarece noi plătim în funcție de can­titatea co­lec­tată și dusă la deponeu. Nu primăria tre­buie să facă această co­lectare se­lec­tivă, ci ei ar trebui. Prin absurd, să zicem că am refuza să mai plătim, dar tot noi avem de tras. În mo­men­tul în care am vrea să de­pu­nem solicitări de finanțare pen­tru fonduri de mediu, nu reușim dacă nu suntem cu zero datorii. Am pățit-o chiar anul trecut când a trebuit să achităm 4.500.000 de lei pentru ultimii trei ani. Cu cei de dinainte nu am avut ase­menea pro­bleme. Dacă de la început nu se fac lucrurile corect, așa se merge și pe parcurs. Pe noi ne in­te­­re­sează ca fie­­care să-și ia în serios ac­ti­vitatea”, a mai afirmat edilul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura