Comunitate

La Gurasada, bisericile nu sunt lăsate de izbelişte

Magdalena Şerban

Locurile pline de duh, în care enoriaşii se închină la bine şi la rău, au fost şi ele alterate de timp. Puse la grele încercări, au rămas în picioare ca să-şi spună povestea şi să menţină vie credinţa. La Gurasada, fiecare lăcaş are rugăciunea lui.

O mărturie de şapte secole
Biserica medievală din Gurasada este atestată documentar în anul 1292. Privind-o, dacă n-ai şti că a fost ridicată în mai multe etape, ai crede că meşterii care au făcut-o au avut în fiecare zi o altă idee despre cum ar dori să arate. “Biserica din Gurasada, închinată unuia dintre Sfinţii Arhangheli – Mihail – se numără printre cele mai vechi lăcaşuri de piatră din România, ea constituind o zestre formidabilă de arhitectură şi pictură veche. Este un puternic simbol local care a ţinut lumea aproape, prin ce a avut cel mai de preţ – credinţa în Dumnezeu. Pentru că necesita, aşa cum era şi firesc, am demarat lucrări de împrejmuire a lăcaşului. Încercăm să drămuim, cât putem, măcar câte puţin din bugetul local, pentru fiecare biserică din cele 12, pe care le avem pe raza comunei (nouă ortodoxe şi trei neoprotestante). La fel ca orice lucru, acestea suferă din cauza scurgerii nemiloase a timpului, ceea ce este în detrimentul tuturor”, arăta Silviu Nan (foto), primarul comunei Gurasada.”

Toate sunt importante pentru enoriaşi
Printr-o hotărâre de guvern din 2006, trei lăcaşuri sfinte din comună au beneficiat de fonduri, astfel încât a fost făcută posibilă demararea unor lucrări de reabilitare. “Pe lângă ajutorul guvernamental (4.000.000 de lei), cu mici contribuţii de la primărie şi de la enoriaşi, s-a realizat construcţia bisericii noi din satul Gothatea. Fundaţia a fost începută în anul 1930, dar apoi a fost abandonată şi reluată în 1990. Acum se află încă în proces de execuţie. Tot pe baza fondurilor guvernamentale (1. 500.000 de lei), biserica veche din Gothatea s-a putut bucura de reparaţii, iar cea din Vica, tot o construcţie nouă, a avut puse la dispoziţie 2.500.000 de lei. Biserica din Vica a ars în întregime prin anii 90, iar ridicarea ei a fost începută în anul 2000 şi se află încă în desfăşurare. Cu toate că satul Vica are doar 40 de suflete, asta nu înseamnă că nu trebuie să existe un loc de rugăciune şi pentru această aşezare. Ajutăm pe toată lumea, în limita posibilităţilor. Anul acesta, CJ Hunedoara a alocat 10.000 de lei pentru biserica din satul Câmpuri Surduc şi tot atât, pentru cea din Ulie?. Sperăm ca Dumnezeu să ne ajute să fim sănătoşi şi să ducem la bun sfârşit ceea ce am început”, a încheiat edilul şef al comunei Gurasada.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura