FlashPolitica si administratie

„La ce bun prefecții?

Sindicatele din Învățământul Preu­ni­versitar (SÎP) din județ au declanșat acțiunile de protest, primul pas fiind întâlnirile la nivelul Comisiei de dialog social de la nivelul prefecturii. Numai că sindicaliștii nu au avut cu cine să stea la negocieri, deoarece prefectul nu i-a primit la discuții.
Vă prezentăm un comunicat în acest sens, transmis de Vă transmitem atașat un „punct de vedere” al organizației noastre SÎP Hunedoara referitor la refuzul prefectului de a convoca Co­misia de dialog social de la nivelul In­sti­tuției Prefectului Județul Hunedoara.

„Caii verzi pe păreți”
Primul răspuns la care ne vom gândi auzind o astfel de întrebare, cu pre­că­dere în cazul celor care s-au mai de­dulcit cu cele ale literaturii, nu poate fi de­cât unul singur: să numere steagurile!
Desigur, deși suntem înclinați să-i dăm dreptate lui Caragiale cam în toate cele care privesc societatea româ­neas­că, poate nu este bine să ne plasăm de-a dreptul în turmentatele complicații din „O scrisoare pierdută”. Nu de alta, dar prefectul, prin lege, are atribuțiile sale precis determinate, iar printre acestea și aceea de a facilita și a asigura des­fă­șurarea dialogului social între or­ga­ni­zațiile sindicale, cele patronale și au­to­ritățile administrației publice centrale și locale.
Clar și la obiect… dar numai în măsura în care în țara noastră litera legii nu ar conta cu precădere pentru „mujici”, în rest lucrurile aducând mai curând cu număratul steagurilor la care făceam trimitere mai sus.
Într-o astfel de atmosferă „moftolo­gică” pare că funcționează și Instituția Prefectului din județul nostru, „foncția foncție” crezându-se a aduce după sine și viziunea asupra problemelor „de la care atârnă viitorul, prezentul și trecutul țării”.
Și totuși, onor „dăscălimea” hunedo­rea­nă, cam copleșită de „machia­ve­licurile” pe care le îndură cu nesfârșită răbdare, prin „faliții” sindicaliști, a găsit de cuviință să bage de seamă că „pro­gresul” mult așteptat aduce din ce în ce mai mult cu „caii verzi pe păreți”.
Dar care sunt „cestiunile arzătoare la or­dinea zilii” prin care sindicatele au în­drăznit să conteste epitropia prefec­turală? Lista este lungă, dar dintre „mofturile” deranjante ar fi de amintit următoarele: neaplicarea integrală a dispozițiilor legale în ceea ce privește salarizarea și acordarea sporurilor pen­tru condiții de muncă, ignorarea unor sentințe judecătorești, discrepanțele salariale din educație, neplata orelor suplimentare etc.
„Infame” solicitări, ar fi de gândit dacă este să luăm în calcul refuzul convocării Comisiei de dialog social de la nivelul Ins­tituției Prefectului Județul Hune­doa­ra, din care strigă doar „enteresul și iar enteresul”.
Sincer, în cele din urmă, nu are-a face. „Delicatețurile” pe care onorabilul ocu­pant de funcție le poate revizui, dar fără a schimba ceva sau le poate schimba, dar fără să le revizuiască or fi esențiale, dar poate doar în cele ale „politichiei”…
Dar poate că „unde nu înțelegem noi politica”, bieți „nifiliști” colportori în ale edu­cațiunii. Ce-ar mai fi atunci de fă­cut? Ne-ajută tot domnul Caragiale: „luptă, luptă si dă-i, si dă-i si luptă…” Adică „răsboiul”.
Cât despre întrebarea din titlu, dați dumneavoastră un răspuns… „Moftan­giilor!”

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura