Comunitate

La Băiţa, speranţa nu moare

Magdalena Şerban

La graniţa locurilor de muncă stau investitorii. În lipsa acestora, oamenii se reorientează, fac naveta pentru o bucată de pâine, lăsându-şi copiii acasă, iar alţii iau drumul străinătăţii. Nici în comuna Băiţa nu umblă câinii cu colaci în coadă, deşi pământul poartă ceva valori.

Speranţă pentru mâine…
Locuitorii din Certeju de Sus abia aşteaptă ca Deva Gold SA, firmă controlată de o companie canadiană, să înceapă activitatea de exploatare a zăcământului de aur din subsolul locurilor lor de baştină. Alături de ei, aceeaşi nerăbdare o au şi localnicii din comuna Băiţa, aflată în vecinătate. „Aşteptăm ca societatea Deva Gold să ia startul. Ar însemna locuri de muncă create în zonă, ceea ce ar face fericiţi mulţi oameni. Faptul că avem cariera de calcar a fabricii CarpatCement pe teritoriul comunei este foarte bine. În rest, există doar mici magazine alimentare şi investitori care se mai interesează din când în când de zonă, dar nu răsare nimic concret. Poate în viitor”, a spus Damian Diniş (foto), primarul din Băiţa.

…Şi argumente pentru azi
Până ce oamenii cu bani vor alege să vină în zonă, Damian Diniş caută primăria la puşculiţă şi duce mai departe investiţiile începute. „Suntem la faza de montare a acoperişului pe noul cămin cultural construit în satul Crăciuneşti. Lucrările le-am realizat cu bani de la bugetul local. Mai avem un plan de reabilitare pentru căminul din Hărţăgani, dar de data aceasta printr-o finanţare de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Aşteptăm să semnăm contractul pentru suma de 900.000 de lei. Proiectul, în valoare de 200.000 de euro, pentru înfiinţarea unui centru de informare turistică în Băiţa ne dă emoţii. Iniţial, am avut un punctaj maxim (100 de puncte), dar ni s-a redus la 80 de puncte. Să vedem ce va fi. Cel demarat pe Măsura 322 (2,5 milioane de euro) pentru reţelele de apă şi canalizare din Băiţa, modernizarea drumurilor din satul Ormindea, înfiinţarea unui Centru after-school în comună şi susţinerea continuării tradiţiilor – este implementat în proporţie de 60-70 la sută. Cu şcolile nu avem probleme, ele fiind modernizate, iar de biserici ne îngrijim cum putem. Banii reprezintă însă o problemă. Nu sunt, pe cum este nevoie de ei”, a adăugat edilul şef al comunei Băiţa.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura