Justificarea obscenităţii publice

Cu câţiva ani în urmă, Andrei Pleşu a scris o carte numită „Obscenitatea publică”. Cred că este un titlu foarte potrivit pentru ceea ce s-a petrecut cu mult-mediatizata nuntă a lui nu-ştiu-cine. În lipsă de regi, prinţi şi personalităţi veritabile, defilăm şi noi cu cine putem–plasând România pe locul pe care-l merită.
Dar hai să o iau puţin pe ocolite.
Un prieten, să spunem Traian, şi-a luat lumea în cap la 50 de ani. A plecat în Spania, disperat că nu mai are din ce trăi. A muncit din greu acolo şi acum câteva luni a revenit în România, cu gând să nu mai plece. Om simplu, dintr-o bucată, Traian recunoscut că l-a mânat înapoi un dor mistuitor de ţară, de locuri dragi, de prieteni. Are acum din ce trăi, şi-a pus bani deoparte şi n-ar mai vrea să plece. Printre multele lucruri pe care mi le-a spus este şi faptul că la un moment dat nu a mai suportat programele româneşti pline de „vedete”. A făcut comparaţie şi a ales programele spaniole, care în general nu promovează – după părerea sa – atâta mediocritate.
Surpriza a venit când un jurnalist pe care l-am apreciat, Corina Drăgotescu, o femeie care a luptat admirabil cu o boală crâncenă, care a avut curajul să-şi practice cu curaj profesia, a încercat să justifice în termeni de rating şi audienţă paranghelia cu nunta, difuzată (am înţeles) de un post TV cu pretenţii. Din păcate, secondată arogant de colega ei mai tânără, Andreea Creţulescu, care nu a găsit ceva mai bun de spus decât că… cere publicul.
Pe considerente de bani, postul TV cu pricina poate bineînţeles să facă ce doreşte. Nu are decât să dea toate parangheliile aşa-numitor VIP-uri, fete şi băieţi de fiţe, care având totul, trebuie musai să se dorească în casele noastre. Problema lor! Nu voi înjura nici postul şi nici strategia sa, am la dispoziţie telecomanda cu care să evit Elodiile şi nunţile de neam prost. Pot înţelege că doamna Drăgostescu, despre care continui să cred că este un jurnalist bun, fiind angajata postului, nu putea deveni foarte critică. Este explicabil, există limite şi compromisuri care se fac în viaţă. Dar modul în care a justificat paranghelia este regretabil, tocmai pentru că doamna Drăgotescu are credibilitate.

4 comentarii la „Justificarea obscenităţii publice

 • 31 august 2011 la 12:45
  Permalink

  Cu timpul, se va cerne putin paranghelia asta din televiziuni. Cred… Sper… Nu numai spaniolii, dar si alte neamuri europene – am constatat eu – au standarde mult superioare noua in ce priveste aparitiile si subiectele de la televizor. De multe ori, urmarind vreo emisiune de la noi, am ramas cu impresia ca e musai sa fii : imbecil, analfabet, stupid, nesimtit, ca sa apari la tv. Reactia ? Am renuntat sa-mi pierd timpul, am preferat o carte sau un film valoros, chiar daca l-am re-revazut. Si am observat, vorbind cu oamenii, ca multi, tot mai multi renunta la televizor…

 • 31 august 2011 la 13:37
  Permalink

  Esti mare ziarist tu cu alin benea si cu monalise hin ,care il tot laudati pe piticul securist Molot,chiar cati bani va da pe luna Molot ?

 • 31 august 2011 la 13:48
  Permalink

  SUPER !!!
  Deci si mai marii jurnalisti gresesc uneori. Uneori, insa, nu pot sa recunoasca faptul ca sunt inregimentati(pe motive financiare, probabil).
  Singura obiectiune a mea ramine , totusi: de ce pe prieten il cheama tocmai Traian???? Aveti fereastra spre statuia lui si va inspira ??
  De ce nu il cheama Decebal sau Mircea ????
  S-auzim numai de bine!

 • 31 august 2011 la 19:14
  Permalink

  Asta nu s-a retras deja? Sau am m-am bucurat degeaba de fumigena?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Acordarea ajutoarelor europene, suspendată

Acordarea alimentelor sub formă de ajutor pentru persoanele nevoiaşe a fost suspendată la Petroşani, deoarece cantitatea de mălai venită a...

Încă 50.000 de lei pentru Parâng

Consilierii locali din Petroşani au decis alocarea sumei de 50.000 de lei pentru continuarea lucrărilor la proiectul „Dezvoltarea domeniului schiabil...

Corina Oprişiu rămâne administrator public

Aleşii locali de la Deva au decis, în urmă cu mai multe săptămâni, să desfiinţeze postul de administrator public al...

Închide