Jurnal de campanie (II)
Scriam în episodul de ieri al jurnalului de campanie (de fapt, sub acest titlu-generic, vom publica scurte comentarii, referitoare la ceea ce se întâmplă pe parcursul actualei campanii electorale, la prestaţia şi şansele principalilor candidaţi la preşedinţia României) că niciodată, din 1990 încoace, miza unor alegeri n-a fost atât de mare ca acum. Nu mai repet de ce cred acest lucru, deoarece am făcut-o în episodul trecut, episod în care am arătat ce se va întâmpla pe plan politic şi social-economic în ţara noastră, dacă preşedinte va fi ales, din nou, Traian Băsescu.
Astăzi, voi încerca să comentez cum vor evolua lucrurile în cazul în care câştigătorul alegerilor prezidenţiale va fi Mircea Geoană. Înainte însă de a ajunge la acest moment, trebuie să punctez două aspecte. Primul este că la conducerea ţării avem un guvern demis, care, potrivit Constituţiei, n-are depline puteri executive, el funcţionând cu atribuţii restrânse. De ce arăt acest lucru? Pentru că, acest guvern format numai din membrii PDL, şi având la Interne pe Vasile Blaga, omul de încredere al lui Traian Băsescu, are posibilitatea să influenţeze într-o oarecare măsură cursul alegerilor. Fie şi numai dacă ne gândim la banii pe care miniştrii îi pot direcţiona, sub o aparentă legalitate, în folosul candidatului lor. Iar acest guvern va funcţiona, în mod sigur, până după turul doi al alegerilor.
A doua remarcă este că Mircea Geoană l-a ajuns pe Traian Băsescu din urmă, ba la şi depăşit, în sondajele de opinie din ultimele două săptămâni. Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru în ultimii doi ani de zile. Şi, indiferent ce comentează susţinătorii fanatici ai lui Traian Băsescu, este clar pentru oricine că actualul preşedinte se află pe un trend descendent, coborând de la 60 la sută, acum doi ani, la aproximativ 30 la sută, acum. Aşa că s-ar putea ca viitorul preşedinte al României să fie Mircea Geoană.
Cum vor evolua lucrurile dacă acesta câştigă alegerile? Mai mult ca sigur, că vom avea imediat un guvern format din reprezentanţii PSD-PC-PNL-UDMR, partide care constituie actuala majoritate parlamentară. Un guvern care va conduce fără probleme ţara cel puţin doi ani, dacă nu până la viitoarele alegeri generale. Singura necunoscută a acestui guvern, în cazul în care Geoană ajunge preşedinte, este viitorul premier. Deoarece, nu se ştie dacă liderul PSD va vrea (sau va mai putea!?) să meargă tot pe mâna primarului din Sibiu.
sa fim seriosi, vb iarasi despre utopii
dl nu mai prostiti cititorii
Noi cetatenii de rand vom vota cu Traian Basescu pentru ca este singurul care lupta impotriva baietiilor destepti cu salarii si pensii nesimtite,in nici un caz nu vom vota cu un Prostanac ca Mircea Geoana sau cu un Repetent de doua ori la facultate,Crin Antonescu.
bravo aristotel, esti de-al nostru, bai, o sa te pomenesc de la volanul Mertanului meu de 100.000 de euroi, cumparat din banii de salariu, asa cum castigi si tu, ca cetatean de rand. cred ca iei si tu macar vreo 3000 de euroi pe luna, nu, aristotele tata?