ActualitateFlash

Juristul Primăriei Lupeni, arestat pentru fapte de corupție, acuză că i-a fost încălcat dreptul la apărare

Juristul Primăriei Lupeni a fost acuzat de luare de mită de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Alba Iulia, după ce i-ar fi solicitat unui om de afaceri 50.000 de euro pentru a-l ajuta să concesioneze o suprafaţă de teren de 160 mp, aflată în proprie­tatea administraţiei locale.

 

Înregistrări contestate

După mai multe negocieri, consilierul juridic principal Constantin Pavăl (foto) ar fi primit suma de 7.000 de euro, într-o singură tranşă, iar solicitarea omului de afaceri s-a rezolvat într-o zi şi jumă­tate, se arată într-un comunicat al DNA Alba Iulia. Secretarul municipalității Lupeni a ajuns în arest preventiv, iar procurorii DNA au decis trimiterea lui în judecată. Dosarul a ajuns la judecătorul de ca­meră preliminară din cadrul Tri­bu­nalului Hunedoara, iar Pavăl a invocat mai multe probleme în rechizitoriu. Prin apărătorul său, a susținut în fața instan­ței înlăturarea din materialul probator a înregistrărilor ambientale efectuate de către colaboratorul DNA (…) întrucât sunt lovite de nulitate. Juristul și-a mo­ti­vat susținerile prin faptul că aparatul cu care a fost înregistrat nu avea serie, co­la­boratorul nu anunța organul de ur­mă­rire penală când folosea ”microfonul”, dar și că transcrierile de pe înregistrări sunt trunchiate. Judecătorul de cameră preliminară a respins aceste susțineri.

 

Unde s-a greșit?

Judecătorul din cadrul Tribunalului Hunedoara a constatat neregularitatea rechizitoriului din cauza faptului că s-au produs două încălcări ale dreptului la apărare. ”Rechizitoriul a fost redactat de către procuror înainte ca apărării să îi fie comunicată ordonanţa din 28.12.2022 de respingere a plângerii, cu toate că Ministerul Public a avut posibilitatea de a comunica această ordonanţă pe e-mail, cale pe care o utilizase anterior pentru comunicarea de acte. Pe de altă parte, procurorul ierarhic superior a confirmat re­chizitoriul fără să cunoască îm­pre­ju­ra­rea că la dosar a fost depusă o nouă ce­rere în probaţiune. Aceste două în­călcări ale dreptului la apărare atrag ne­regularitatea rechizitoriului, astfel că ex­cepţia prezentată de apărătorul in­cul­patului la pct. III din memoriul său va fi admisă”, a motivat instanța. Apărătorul funcționarului Primăriei Lupeni a for­mulat o cerere în probaţiune, cererea fiind respinsă prin ordonanţa pro­cu­ro­rului de caz, act care a fost comunicat avocatului prin e-mail. Avocatul a for­mulat plângere către procurorul ierarhic superior la data de 23.12.2022, aceasta fiind soluționată fără a-i fi comunicată apărătorului inculpatului în timp util, prin e-mail. „Procurorul ierarhic superior a con­firmat la 04.01.2023 rechizitoriul, fără să cunoască împrejurarea că la do­sar fusese depusă o cerere în pro­ba­ţiune la 03.01.2023. Nu poate fi exclusă posibilitatea că, dacă ar fi avut cu­noș­tință despre existenţa acestei cereri, pro­curorul ierarhic superior nu ar fi con­fir­mat rechizitoriul și ar fi solicitat pro­cu­rorului de caz ca, mai întâi, să solu­ţio­ne­ze această cerere”, arată instanța de ca­meră preliminară. Tribunalul Hunedoara a cerut ca în termen de 5 zile de la co­municare, procurorul să remedieze neregularităţile actului de sesizare și să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită resti­tu­i­rea cauzei. (M. Gânju).

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura