ActualitateFlash

Judeţul, transformat în cimitir de animale?

Nicolle Ebner

Eliminarea de către Guvern a subvenţionării transportului animalelor moarte transformă judeţul Hunedoara într-un adevărat cimitir, deoarece PROTAN a refuzat reînnoirea contractelor cu primăriile. Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare(DSV) recunoaşte că situaţia este extrem de gravă.

Refuz de reînnoire a contractelor

Protan SA, firma care a câştigat licitaţia pentru ridicarea, transportarea şi incinerarea resturilor de origine animală şi care de ani de zile, deţine monopolul în acest domeniu, a refuzat reînnoirea contractelor cu primăriile din judeţul Hunedoara, proprietarii fiind nevoiţi să-şi îngroape animalele moarte pe proprietatea lor. „Săptămâna trecută au fost în judeţul nostru şi mi-au spus că nu au reînnoit contractele cu unităţile administrativ teritoriale, din cauza unei neconcordanţe între cheltuieli şi subvenţiile ce trebuiau alocate de administraţia centrală. Fără a mă amesteca în problemele lor interne, am făcut, în nume propriu, o solicitare conducerii PROTAN să urgenteze reînnoirea contractului pentru ecarisarea localităţilor, astfel încât, să prevenim apariţia unor focare de infecţie”, a declarat dr. Mihail Rudeanu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Hunedoara.

Au rămas fără subvenţia de stat

După ce statul nu mai subvenţionează transportul animalelor moarte (21 eurocenţi/kg), PROTAN a încercat să-i convingă pe primari să suporte costurile transportului animalelor moarte, numai că, acest lucru nu este posibil, deoarece astfel de cheltuieli nu au fost prinse în bugetul pe 2010. Or, să iei bani de la un capitol şi să-i foloseşti pentru alte activităţi, înseamnă deturnare de fonduri şi nici un primar nu-şi riscă pielea. „Situaţia este foarte gravă, pentru că oricând ne putem trezi cu cine ştie ce accident neprevăzut, cum a fost acela în care au murit zeci de porci din cauza unui TIR răsturnat în judeţul nostru. Cum rezolvăm problema? Băgăm porcii într-o groapă săpată în câmp? Am cerut PROTAN să asigure servicii de la ridicarea animalului mort, până la transport şi incinerare. Eu sper că, până la urmă, conducerea societăţii să găsescă o soluţie, astfel încât să nu împânzim judeţul de cadavre”, a menţionat dr. Mihail Rudeanu.

Până la această dată, DSV Hunedoara nu a primit nici o solicitare pentru eliberarea de autorizaţii temporare a unor cimitire de animale, deoarece, potrivit normelor UE, îngroparea nu mai este posibilă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura