Județul Hunedoara vizat de operațiunea ”Ziua Z” a procurorilor DIICOT. Sute de interlopi ridicați de mascați

16 mai 2018 | 2 Comentarii | Publicat in: Eveniment, Flash

Natalia Bumbac

O operaţiune fără precedent a procurorilor DIICOT a fost declanşată ieri, 16 mai, la primele ore ale dimineţii. Structurile de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat peste 238 de percheziţii domiciliare în 28 de judeţe, inclusiv în judeţul Hunedoara şi în Bucureşti. Percheziţiile s-au desfăşurat în cadrul a 20 de dosare penale, în care sunt vizate infracţiuni de trafic de droguri, trafic de persoane, proxenetism, criminalitate informatică, evaziune fiscală, contrabandă, precum şi infracţiuni cu violenţă, şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal şi tentativă de omor etc.

Judeţele în care s-au făcut percheziţii sunt Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Galaţi, Brăila, Vrancea, Covasna, Braşov, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Teleorman, Dolj, Gorj, Caraş, Hunedoara, Timiş, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj şi Bistriţa-Năsăud.

„Planificată cu un an înainte”
Operaţiunea denumită „Ziua Z” a fost planificată timp de un an de zile, susţine procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu. „Este o acţiune gândită de peste un an, de când vrem să o operaţionalizăm. În decembrie am decis că va fi în prima parte a acestui an. De circa două luni lucrăm efectiv să sincronizăm toate serviciile şi birourile teritoriale. Trebuie să arătăm că statul este puternic şi poate răspunde cu aceeaşi monedă acestor grupări de crimă organizată”, a declarat şeful DIICOT. Operaţiunea structurilor anti-mafie vine în contextul în care ministrul Justiţiei a anunţat schimbări la vârful DIICOT, fiind propus un alt procuror decât Horodniceanu la şefia instituţiei.

Studenţi ridicaţi pentru trafic de droguri
În ceea ce priveşte percheziţiile de la noi din judeţ, reprezentanţii Poliţiei Române au informat că acestea s-au derulat într-un dosar de pornografie infantilă prin sisteme informatice şi au fost coordonate de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Teleorman. Totodată, DIICOT a transmis bilanţul acţiunilor de ieri, care au constat în ridicarea a câtorva sute de suspecţi şi ducerea lor la audieri şi stabilirea unor prejudicii de ordinul milioanelor de lei. Spre exemplu, la Timişoara au fost organizate 36 de percheziţii, în urma cărora a fost anihilată o grupare de traficanţi de droguri de risc şi mare risc, formată din studenţi la Medicină şi Drept. Peste 40 de studenţi au fost ridicaţi şi duşi la audieri. Şi în judeţele Bihor şi Satu Mare s-au organizat 23 de percheziţii domiciliare la 22 de suspecţi care fac parte dintr-un grup infracţional organizat specializat în efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Un alt dosar instrumentat de structura centrală a DIICOT a vizat un clan de interlopi din Dâmboviţa, capul lor fiind temutul Florin Pârjol, zis „Ghenosu”. Acuzaţiile în acest caz sunt de trafic de persoane, proxenetism, lipsire de libertate, şantaj sau tentativă de omor.
Alte 13 percheziţii domiciliare din Prahova, Constanţa şi Galaţi au vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice. Activitatea grupării a constat în instalarea de dispozitive de copiere a benzii magnetice a cardurilor bancare la unităţi bancare din spaţiul Uniunii Europene (Franţa, Italia, Germania, Grecia), dar şi în ţări precum: Statele Unite ale Americii, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Noua Zeelandă, falsificarea de instrumente de plată electronică şi efectuarea de retrageri frauduloase de numerar. La Buzău, Braşov, Ilfov, Bihor, Covasna, Neamţ, Sălaj şi Prahova au fost anihilate grupări care comiteau fraude fiscale. Prejudiciul estimat în aceste cazuri ajunge la suma de 4.785.134 de lei.
Operaţiunea „Ziua Z” a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate, inspectoratelor de poliţie judeţene, luptători ai structurilor de intervenţii şi acţiuni speciale ale Poliţiei Române şi structurile de intervenţie speciale ale Jandarmeriei Române. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. Structurile anti-mafie acţionează în acest caz şi cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi al Direcţiei Generale Anticorupţie.

 

 

 

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Cipri spune:

    Pera e printre sifoane.

  2. Ciprian spune:

    Printre sifoane e si pera.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 16.05.2018

Abi-Alin Szabo, tânăr din municipiul Vulcan Pentru că a atacat un bărbat în scara blocului, lovindu-l şi luându-i cu forţa...

Bulina albă, 16.05.2018

Doina Ona, profesor de pian la Liceul „Sigismund Toduţă“ Deva Pentru că a fost laureată cu Premiul Mentor pentru Excelenţă...

Gura lumii, 16.05.2018

Unii oameni sunt în stare să spună că negrul e alb şi invers. Nici în ruptul capului nu vor să...

Închide