Judeţul Hunedoara se retrage din DCMT

05 Alee Stea Stelelor Prefectura Primarie (1)

Nicoleta Popa

Consilierii judeţeni au votat în şedinţa de vineri retragerea judeţului Hunedoara din Euroregiunea Dunăre – Criş – Mureş – Tisa (DCMT), la care a aderat în anul 1997.
Din această Cooperare Regională fac parte judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara, prin care s-a urmărit o colaborare cu zone din Ungaria şi Serbia şi s-a sperat că se va deschide o poartă a cooperării transfrontaliere. S-a dorit totodată, lărgirea relaţiilor dintre colectivităţile regionale şi autorităţile membre, în domeniile economic, învăţământ, cultură, ocrotirea sănătăţii şi mediului, dezvoltării infrastructurii, ştiinţific, sportiv, precum şi intensificării proceselor de colaborare pentru integrarea europeană.

„Am cotizat şi nu am primit nimic în schimb”
Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, a declarat că judeţul nostru se va retrage din acestă euroregiune, din cauză că, în ciuda faptului că s-a cotizat cu mai bine de 100.000 de euro la această euroregiune, nu a beneficiat de nici un ajutor. „Majoritatea proiectelor promovate de DCMT sunt proiecte transfrontaliere, la care judeţul Hunedoara nu a putut participa, întrucât nu este de frontieră, iar în contextul actualei crize economice mondiale, reducerea cheltuielilor publice trebuie să fie o chestiune prioritară pentru toate administraţiile publice. Făcând o analiză atentă a costurilor şi beneficiilor aduse de Cooperarea Regională Dunăre – Criş – Mureş – Tisa (DCMT), precum şi eficienţa participării la SUP-DCMT, se constată că nu este justificată continuarea acestui proces, cu atât mai mult, cu cât după integrarea europeană au apărut noi instrumente financiare, pe care judeţul nostru le poate accesa, în vederea dezvoltării economico-sociale a comunităţilor hunedorene”, a afirmat Mircea Ioan Moloţ.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.