FlashPolitica si administratie

Judecătorii au respins acordul de recunoaștere a vinovăției semnat de Tiberiu Balint

Adriana Năstase

Șoc în cazul fostului vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara! Magistrații de la Tribunalul Hunedoara au respins acordul de recunoaștere a vinovăției, acord semnat de Tiberiu Balint (foto) cu cei de la DNA. Balint a recunoscut că a luat mită 100.000 de euro. Decizia de ieri nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Iată soluția pe scurt în acest caz:
„Respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 04.03.2021 de către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia cu in­culpatul Balint Tiberiu Ioan în dosarul nr.173/P/2013, dosar în care inculpatul a fost cercetat pentru săvârşirea infrac­ţiu­nii de luare de mită. Trimite dosarul la Direcţia Naţională Anticorupţie – Ser­viciul Teritorial Alba Iulia pentru conti­nuarea urmăririi penale. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comu­ni­care. Pronunţată prin punerea la dispo­ziţia părţilor şi a procurorului prin mij­locirea grefei instanţei, azi, 26 aprilie 2022”, se arată în soluția judecătorilor de la Tribunalul Hunedoara.

Sub formă de consultanță
Reamintim că Tiberiu Balint, fost pre­şe­dinte al Consiliului Judeţean Hunedoara în perioada 2012 – 2014, a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, într-un dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie în care a fost anchetat pentru luare de mită.
În acordul de recunoaştere a vino­văţiei, procurorii au arătat că Tiberiu Balint, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, ar fi pretins, în cursul lunii octombrie 2013 de la un om de afaceri suma de 100.000 euro pentru a aproba prelungirea unui contract de execuţie a unor lucrări, în­cheiat cu Consiliul Judeţean Hunedoara, în condiţiile în care el nu avea vreo dispoziţie de delegare emisă în acest sens. În perioada noiembrie 2013 – mai 2014, după semnarea actului adiţional, Tiberiu Balint ar fi primit prin intermediul SC City Park Solution SRL (pe care o administra în fapt), în mai multe tranşe, suma totală de 510.000 lei, ce repre­zenta costul unor presupuse servicii de consultanţă de care ar fi beneficiat omul de afaceri.

Sechestru asigurător
Procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de 510.000 lei, sumă pe care fostul vice­preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara a virat-o în contul bancar al Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Societatea CITY PARK SOLUTION SRL a fost acu­zată de complicitate la luare de mită. „În prezenţa apărătorilor aleşi, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedep­selor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, res­pec­tiv: doi ani şi şase luni de închi­soare, cu suspendarea exe­cu­tării pe­depsei pe du­rata unui ter­men de în­cer­care de 4 ani şi 6 luni
şi interzicerea unor drep­turi, amen­dă în sumă de 7.500 lei şi interzicerea de a par­ticipa la proce­duri de achiziţii pu­blice pe o durată de un an”, a in­format DNA. Dosarele de urmărire pe­nală împreună cu acordurile de re­cu­noaş­tere a vino­văţiei au fost trimise la Tri­bunalul Hunedoara. În decembrie 2014, Tiberiu Balint, la acea vreme vicepre­şe­dinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, a fost pus sub învinuire pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de: luare de mită, în formă continuată, fals în înscri­suri sub semnătură privată, în formă con­tinuată (4 acte materiale) şi spălare de bani, în forma instigării.
Atunci, menţionau reprezentanţii DNA, Tiberiu Balint ar fi primit ilegal, prin intermediul unei firme de consultanţă, pe care o controla în fapt, suma de 510.000 de lei. „Inculpatul a urmărit astfel disimularea adevăratei naturi a circulaţiei sumelor de bani provenite din infracţiunile de corupţie, prin crearea aparenţei de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a executării unui contract de consultanţă”, se arăta în referatul Direcţiei Naţionale Anti­co­rup­ţie, emis în luna decembrie a anului tre­cut. Ulterior, Tiberiu Balint a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al insti­tuţiei.

One thought on “Judecătorii au respins acordul de recunoaștere a vinovăției semnat de Tiberiu Balint

  • Fost vicepreședinte, că președinte era penalul informator moloț. Oricum, liderii pdnl încă iau lumină de la el. Doamne ajută, să ajungă unde i-e locul mulți ani, cu executare!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura