Jocurile Olimpice de Tineret Lausanne 2020

12 ianuarie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Sport

Corespondenţă de la Nicolae Gavrea, trimisul nostru special la Lausanne

Capitala Olimpică, aşa cum e cunoscut peste tot oraşul elveţian Lausanne, se bucură acum de o atmosferă deosebită, odată cu desfăşurarea acestei ediţii a jocurilor de iarnă pentru tineret.

Deşi, aşa cum am mai spus, oraşul este lipsit de zăpadă, sus, în munte, pe bazele unde se derulează probele olimpice, sau la St. Moritz, gazdele au asigurat condiţii dintre cele mai performante pentru competitori. În Lausanne am reuşit să facem un tur de forţă şi după ce am văzut patinoarul unde sunt programate partidele de hochei sau întrecerile de patinaj viteză, am văzut noul sediu al Comitetului Intrenaţional Olimpic şi am participat la…. serbările din centrul oraşului, dedicate Jocurilor Olimpice, ediţia 2020.
Sunt multe însă de admirat şi timpul e foarte preţios la astfel de competiţii. Reprezentanţii României au participat în primele două zile în probe dificile, dar rezultatele înregistrate de către sportivii noştri se încadrează în normalitatea evenimentului.
Până acum cel mai bun rezultat al României a fost obţinut în proba de schi alpinism (nota red.- aşa e încadrată această probă olimpică) de Constantin Surdu, locul 14, cu timpul 55:56.52, în proba individuală, câştigată de elveţianul Thomas Bussard, urmat de fratele său Robin şi de austriacul Nils Oberauer. George Petruţ Cotinghiu, cel de-al doilea român participant la această probă, a încheiat pe locul 22. Tot la schi alpinism, în proba individuală feminină, Anca Alexandra Olaru s-a clasat pe locul 17, iar Larisa Daniela Cosofret, pe locul 18.
La schi alpin, în proba de super uriaş, care a fost reorganizată în sensul în care startul a fost mutat cu circa 100 de metri mai sus în munte, pentru a proteja sportivii, Diana Andreea Rentea a încheiat cursa pe locul 40, iar Andrei Tudor Stănescu s-a clasat pe locul 43.
La hochei pe gheaţă, la echipe mixte internaţionale 3×3, în cadrul etapelor preliminare, toate cele trei echipe în care evoluează reprezentanţii României au fost învinse: Emilia Munteanu, Sonia David şi Csongor Antal fiind totuşi de apreciat pentru prezenţa lor la aceste jocuri.
În cea de-a doua zi a Jocurilor Olimpice de Tineret de la Lausanne, reprezentanţii României au concurat la schi alpin, biatlon şi hochei pe gheaţă, obţinând următoarele rezultate: Biatlon, 12,5 km individual masculin – Nicolae Dan Gîrbacea, locul 67, iar Marian Gabriel Folea, locul 79 după ce a fost descalificat; 10 km individual feminin – Andrea Csutak, locul 74, Bianka Borbely, locul 86, iar Demian Zsulett, locul 88; Schi alpin, combinata alpină – Diana Andreea Rentea, locul 29, iar Andrei Tudor Stănescu nu a terminat cursa, cu menţiunea că dintre cei 58 concurenţi aliniaţi la start, doar 36 au finalizat întrecerea.
Să mai notăm că în cadrul celei de a 135-a ediţii a Sesiunii Comitetului Internaţional Olimpic, organizată la sediul din Lausanne, cei aproximativ 100 de membri prezenţi la sesiune au decis ca organizarea ediţiei de iarnă din anul 2024 a Jocurilor Olimpice ale Tineretului să fie acordată provinciei sud-coreene Gangwon, unde se află localităţile Gangneung şi Pyeong Chang, ultima fiind gazda ediţiei de iarnă a Jocurilor Olimpice din 2018.
Desemnarea acestei regiuni pentru organizarea jocurilor din 2024 vine şi ca urmare a faptului că se vor folosi mai ales instalaţiile de la Pyeong Chang (sporturi montane) şi Gangneung (sporturi pe gheaţă) construite pentru JO de iarnă din 2018. De menţionat că în cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Tineret din 2024 s-a aflat şi municipiul Braşov, oraşul care a organizat la standarde apreciabile ediţia de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European din 2013.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Întâlnire la judeţ pentru rezolvarea problemelor de la SMURD Petrila

Paramedicii de la modulul SMURD Petrila au protestat recent, nemulţumiţi că au salarii mici şi nici nu au o maşină...

Complexul Energetic Hunedoara are datorii de 5 miliarde de lei!

Ieri, într-o conferinţă de presă, administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Emil Gros, a declarat că datoriile societăţii sunt...

Primarul Hunedoarei susţine că administraţia judeţeană nu a ştiut să gestioneze situaţia câinilor vagabonzi. Şi-a înfiinţat serviciul municipal pentru gestionarea maidanezilor

După ce Camera de Conturi Hunedoara a decis că finanţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor...

Închide