Politica si administratie

Iuliu Winkler: Marele pericol este ruinarea încrederii între statele UE

Iuliu Winkler  07 01 2011   0316Volodia Macovei

În mod periculos, unitatea în interiorul Uniunii Europene (UE), deşi ar trebui să se consolideze cu trecerea timpului, a ajuns în pragul unei crize majore. Despre neîncrederea dintre statele membre ale UE a vorbit şi europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler (foto), în cadrul conferinţei „Alegeri dure pentru o Europă aflată în dificultate”.

Oamenii aşteaptă soluţii
Conferinţa a avut loc la Bruxelles, miercuri, şi reprezintă, de fapt, a 10-a ediţie a dezbaterilor anuale despre starea Europei, organizate de Fundaţia Friends of Europe. Principalul pericol sesizat de participanţii la conferinţă este acela că gradul de neîncredere dintre statele UE riscă să crească, chiar în preajma alegerilor pentru Parlamentul European, care vor avea loc anul viitor.
Adresându-se preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler a atras atenţia asupra divizării UE: „Aţi vorbit despre solidaritatea fără precedent, care se manifestă la nivelul Uniunii Europene. Această apreciere poate fi contrazisă cu mai multe argumente. La ora actuală, Europa nu este divizată doar între nord şi sud, ci şi între est şi vest, linii de demarcaţie existând între noile state membre şi cele fondatoare, între statele care sunt în spaţiul Schengen şi cele care nu sunt încă, între membrele eurozonei şi cele din afara ei. S-a mai vorbit aici şi despre necesitatea de a reclădi încrederea între statele membre, însă marele pericol este ca viitoarea campanie pentru alegerile europene să nu ducă la reclădirea acestei încrederi, ci chiar să o ruineze pe cea care o avem acum, câtă a mai rămas. Cetăţenii europeni par să aştepte soluţii la problemele lor, mai degrabă, de la guvernele statelor lor, decât de la Bruxelles”.

Calea către cetăţean
În opinia lui Winkler, perioada de până la alegerile europarlamentare ar trebui folosită pentru a se găsi o formulă mai potrivită de comunicare cu cetăţeanul european. „Deci, vom reuşi oare să descoperim ce este mai eficient? Să ne adresăm opiniei publice europene, dacă există aşa ceva, sau să ne adresăm separat fiecărei opinii publice din cele 28 de state membre ale UE”, a declarat europarlamentarul hunedorean.
În schimb, preşedintele Consiliului European a declarat că respinge împărţirea statelor membre în noi şi vechi, susţinând că toate deciziile se iau în comun de către toate cele 28 de state. El a dat ca exemplu noi state membre care au intrat deja în zona euro şi că, acum doi ani, o mare parte dintre ele şi-au dat acordul pentru Pactul fiscal. Totuşi, Van Rompuy a admis faptul că există încă diferenţe între statele membre din punct de vedere al gradului de prosperitate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura