Politica si administratie

Iuliu Winkler: Grupul PPE a reconfirmat sprijinul pentru Politica de Coeziune post 2020

Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a reconfirmat sprijinul său pentru Politica de Coeziune post 2020 în contextul în care păstrarea unei finanţări semnificative a acesteia este tot mai ameninţată de Brexit, susţine deputatul european Iuliu Winkler (foto) (UDMR, PPE).
”Viitorul Politicii de Coeziune devine incert în contextul în care deja există voci care, sub presiunea Brexit-ului, pun problema reducerii finanţării sau chiar desfiinţarea acesteia după 2020. Fondurile din Politica de Coeziune rămân în continuare extrem de importante, mai ales pentru dezvoltarea statelor din Europa de Est, scopul principal fiind atingerea convergenţei europene”, a declarat deputatul european.
Potrivit lui Winkler, Brexit-ul a devenit cel mai nou pericol la adresa viitorului Politicii de Coeziune, deoarece, odată cu ieşirea Marii Britanii din UE, va dispărea şi contribuţia ei la bugetul UE, care, de exemplu, în 2014, a atins suma de 11,3 miliarde de euro. ”În acelaşi an, contribuţia României la bugetul comun al UE a fost de 1,3 miliarde de euro, adică de aproape 10 ori mai puţin. După Brexit, bugetul comun se va diminua şi evident că aceasta va duce automat la diminuarea finanţării Politicii de Coeziune“, a explicat deputatul european.
Iuliu Winkler a mai afirmat că un alt factor care ameninţă Politica de Coeziune este gestionarea crizei migraţiei din punct de vedere financiar. Deputatul european a spus că unii lideri europeni au propus deja transferul unor resurse bugetare din Politica de Coeziune către finanţarea gestionării integrării migranţilor, a asistenţei sociale pentru aceştia, dar şi a Pazei de Coastă şi Frontieră. ”Nevoia crescândă de finanţare a planului Juncker, respectiv a Fondului European pentru Investiţii Strategice, este al treilea pericol la adresa Politicii de Coeziune”, a mai arătat deputatul european al UDMR.
Potrivit acestuia, Politica de Coeziune este o politică de investiţii destinată transformării şi modernizării regiunilor, oraşelor şi comunităţilor. ”Dacă în urmă cu câteva decenii, statele membre de atunci au beneficiat din plin de finanţările aferente Politicii de Coeziune, acum, statele din centrul şi estul Europei sunt perfect îndreptăţite să militeze pentru menţinerea acestor oportunităţi şi după anul 2020. ţinând cont de toţi factorii care periclitează viitorul Politicii de Coeziune, este extrem de important angajamentul Grupului PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, de a o apăra şi după 2020. Grupul PPE îşi va putea manifesta determinarea în această privinţă în dezbaterile din Parlamentul European cu privire la viitorul Politicii de Coeziune după 2020”, a subliniat Iuliu Winkler.
Grupul PPE, în cadrul Congresului din Malta din primăvara acestui an, a reconfirmat sprijinul pentru Politica de Coeziune post 2020. Bugetul comun al UE este destinat în proporţie de două treimi celor două mari politici ale UE — Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună.

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura