Iulian Ceia a fost eliberat din închisoare

Natalia Bumbac

Hunedoreanul Iulian Ceia (foto), condamnat în dosarul „Comorile dacice I“, a fost eliberat din închisoare. Cererea sa de liberare condiţionată a fost aprobată de instanţă. Iulian Ceia şi-a ispăşit pedeapsa în Penitenciarul Jilava din Bucureşti.
Iniţial, Iulian Ceia a depus o cerere de liberare condiţionată la Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, dar i-a fost respinsă. El a contestat această decizie la Tribunalul Ilfov şi a avut câştig de cauză.
Ceia a ajuns în spatele gratiilor în luna august 2017, după aproape trei ani de la pronunţarea sentinţei definitive din dosarul „Comorile Dacice I”. El nu s-a predat autorităţilor la data la care a fost condamnat, prin urmare a fost dat în urmărire naţională şi internaţională, fiind prins în trafic în Bucureşti.
Considerat creierul grupării de traficanţi de comori dacice, Iulian Ceia a fost condamnat definitiv în 17 decembrie 2014 la doi ani de închisoare cu executare, după 10 ani de la începerea procesului şi după ce în primele instanţe, a primit pedepse mai mari. A fost condamnat la 12 ani de detenţie de Tribunalul Hunedoara, dar Curtea de Apel Alba i-a redus pedeapsa la şapte ani. În final, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au reîncadrat juridic unele fapte, iar altele le-au stabilit ca prescrise. Ceia a fost condamnat la doi ani de închisoare doar pentru infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal a lui Cristian Bogdănel Niţu. În acelaşi dosar au mai fost condamnate alte nouă persoane, la pedepse cuprinse între trei şi şase ani de închisoare. Gruparea a fost acuzată de furt calificat de obiecte de patrimoniu din siturile arheologice, printre care şi 15 brăţări dacice, cu pierderea acestor bunuri pentru Patrimoniul Naţional, efectuarea de detecţii ilegale în siturile arheologice, şantaj şi violare de domiciliu. Statul Român s-a constituit parte civilă, prin Ministerul Culturii, solicitând un prejudiciu de peste 6,5 milioane de lei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.