Istoricul Gheorghe Firczak, preşedintele AJRRUEM Hunedoara – Deva, declară: „În decembrie ‘89, la Deva au avut loc confruntări cu autorităţile”

19 martie 2017 | 7 Comentarii | Publicat in: Actualitate, Flash

Natalia Bumbac

Săptămâna trecută, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat printr-un comunicat trimiterea în judecată a dosarului supranumit “Certificate de revoluţionari false”. În comunicat se arăta că astfel de certificate au fost eliberate şi către 56 de persoane din Deva, informaţii care au fost prezentate într-un articol din ziarul nostru.

În replică, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Răniţilor Revoluţiei şi Urmaşilor Eroilor Martiri (AJRRUEM) Hunedoara – Deva, istoricul Gheorghe Firczak (foto), a solicitat să vină cu lămuriri la situaţia acestui tip de revoluţionari din Deva. Gheorghe Firzack a prezentat argumentele care au dus la includerea municipiului reşedinţă de judeţ în lista localităţilor unde, în decembrie ‘89, au avut loc confruntări cu autorităţile înainte de fuga lui Ceauşescu, aşa cum prevede Ordonanţa 95/2014 care a modificat şi completat Legea 341/2004.
Prin acea ordonanţă s-a introdus o nouă categorie de revoluţionari şi anume „Luptător cu rol determinant”, atribuit celor care în perioada 14 – 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei din 1989, „şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar”. Titlu care se putea acorda persoanelor provenite din localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, „au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, respectiv 22 decembrie 1989, ora 12.10”.
“Primul lucru este că nu sunt falşi revoluţionari la noi în judeţ, mai exact în asociaţia noastră, şi al doilea este că nu există nici o dovadă ca cineva să fi cumpărat certificatele respective. (…) În Deva, în data de 21 decembrie, seara, a avut loc o demonstraţie anticomunistă în Cartierul Micro 15, care a fost oprită de autorităţi şi manifestanţii s-au împrăştiat. După care, unii s-au regrupat pe diverse categorii, iar câţiva s-au adunat în faţa Hotelului Deva, unde au strigat: «Jos comunismul! Jos Ceauşescu! Timişoara, Timişoara!». Patru dintre ei au şi fost reţinuţi. Au fost băgaţi în dubă şi duşi la Miliţia municipiului Deva. La Miliţia Deva, comandantul a spus că el nu are unde să îi reţină pe respectivii. A sunat la judeţ şi cu duba i-a trimis acolo. În timp ce ei erau pregătiţi să fie depuşi în celulă, un personaj important din conducerea Inspectoratului Judeţean de Interne a intrat acolo şi a interzis să li se facă certificate de cameră, prin care se putea atesta că acele persoane au fost reţinute. I-au ţinut acolo toată noaptea, din 21 până în 22, până aproape de fuga lui Ceauşescu şi abia atunci le-au dat drumul. Noi nu le ştim numele decât unuia singur dintre ei, Zarif Constantin. În mod firesc apare întrebarea: de unde ştim că au fost reţinuţi? Ne-au dat declaraţii miliţienii care au ştiut acest fapt. Este vorba de colonelul Mircea Brădeanu, care a condus grupul operaţional de miliţieni care au oprit demonstraţia din Micro 15 şi comandantul Miliţiei municipale Deva, colonelul Grosu. Aceste declaraţii au fost depuse la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SPPR). Drept dovadă că Deva se încadrează în prevederile Ordonanţei 95. Adică, au avut loc confruntări cu autorităţile înainte de fuga lui Ceauşescu şi au rezultat reţinuţi”, a precizat Gheorghe Firczak, preşedintele AJRRUEM Hunedoara – Deva. Acesta a mai spus că au avut loc confruntări şi în faţa Comitetului judeţean de partid, dar acolo nu au existat reţinuţi, pentru că, între timp, el, personal, a anunţat de la balconul Palatului Culturii fuga lui Ceauşescu. În acest fel s-a considerat că municipiul Deva poate fi trecut în Anexa Ordonanţei nr.95, cea care dădea dreptul revoluţionarilor să solicite titlul de „Luptător cu rol determinant”.
Gheorghe Firczak a mai afirmat că aceste cereri puteau fi depuse personal la SPPR, prin intermediul Asociaţiei fiind transmise aproximativ 20 de astfel de cereri. Toate cererile au urmat procedurile legale, ca, în final, decretele să fie semnate de preşedintele României şi publicate în Monitorul oficial. Preşedintele AJRRUEM Hunedoara – Deva a mai subliniat că „noi nu am dat nimănui nici un capăt de aţă, ca să ni se dea aceste certificate”, făcând referire la comunicatul procurorilor în care se spunea că pentru obţinerea titlurilor, solicitanţii ar fi dat bunuri sau sume de bani celor din comisiile de acordare. Despre solicitarea procurorilor adresată instanţei de a scoate Deva şi alte opt oraşe din lista localităţilor unde au existat revoluţionari cu titlul de
„Luptător cu rol determinant”, preşedintele  AJRRUEM Hunedoara – Deva a afirmat că toate argumentele sunt de partea revoluţionarilor şi că acest fapt îl va demonstra în instanţă.

Comentarii (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. adriana spune:

  oare sa fie adevarat? Am locuit in Deva in perioada respectiva si…….nu a fost mare lucru, chiar nimic…..rusine celor ce s-au facut revolutionari de…..carton.
  Minciuni….Minciuni

 2. Nicolae spune:

  Ce revolutie ? Terminati cu prostiile ! Si daca nu a fost revolutie , de unde revolutionari ! Cei ce au decedat sau au fost reniti merita cu prisosinta compensatii ! Si atat !

 3. FLORIN spune:

  Pai mai nene, nimeni nu sustine ca ati dat mita cuiva , ci ca v ati sustinut unul pe altul cu declaratii mincinoase pentru a obtine titlul de revolutionar. Am participat activ la ,, revolutie”, toata noaptea de 21 .12 1989 am distribuit manifeste in toata Deva, niciodata nu mi a trecut prin minte sa solicit ceva pentru mine.
  Dumneata esti un exemplu perfect de parvenit, ai fost atitia ani parlamentar cu citeva sute de voturi, acuma l ai facut pe fiutu parlamentar de parca nu mai era nici un rutean in tara asta . sau poate chiar nu mai sint,ati fi unicate.

 4. Vlad spune:

  Mare mincinos mai esti,ce manifestatii?Ai profitat maxim de fiecare oportunitate avuta.Oameni care itradevar au facut ceva nu au cerut nimic de la nimeni dumneata in schimb…un parvenit.

 5. Carmen spune:

  Aveți dreptate unii N-au cerut nimic doar au primit. De exemplu Vișinescu și Fecioru.

 6. Ion Popa spune:

  Nu înțeleg de ce vă agitați ? Nu candidează la Promăria Deva. Ha, ha, ha.

 7. Vili Rupa spune:

  Revoluționari sunt și cetățenii de azi care luptă împotriva interlopilor cu legitimație de la stat pentru Dreptate .

  Sfântul Dreptății „”„

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Se redeschide filiala ASE Bucureşti la Deva

Începând cu anul universitar 2017-2018, la Deva, va fi deschis un Centru teritorial al Academiei de Studii Economice Bucureşti, unde...

Bulina neagră, 20.03.2017

Florin Niculescu, angajat al Primăriei municipiului Petroşani Pentru că a avut un limbaj indecent în faţa mai multor femei, deşi...

Liberalii acuză că la Apa Prod au fost angajaţi toţi lipitorii de afişe ai PSD

Liberalii hunedoreni au pus tunurile pe Apa Prod, societate aflată în subordinea Consiliului Judeţean. Brusc, liberalii sunt îngrijoraţi că s-au...

Închide