Invitaţie la turneu de colinde şi festivalul „Căluşarul transilvănean”

12 decembrie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Conducerea Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, instituţie aflată sub tutela Consiliului Judeţean Hunedoara, vă invită să participaţi la o serie de evenimente ce vor avea loc în următoarea perioadă, toate având ca obiectiv păstrarea şi promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor străvechi.

„Avându-i parteneri pe colegii de la Ansamblul Folcloric Profesionist Drăgan Muntean, vom organiza un turneu de colinde în comunele Baia de Criş (15 decembrie), Hărău (16 decembrie), Băcia – localitatea Petreni (16 decembrie), Luncoiu de Jos (19 decembrie), Sălaşu de Sus (20 decembrie) şi Crişcior (21 decembrie), recitalurile fiind susţinute de îndrăgiţi artişti hunedoreni. Este pentru prima oară când realizăm un astfel de moment sărbătoresc, dorind să le oferim hunedorenilor care locuiesc la sat prilejul de a se bucura de o manifestare dedicată celui mai grăitor simbol al creştinătăţii, Naşterea Domnului. Dacă oraşele pun la dispoziţia comunităţii, cel puţin în preajma zilelor importante din an, diverse spectacole, în mediul rural, posibilităţile de divertisment sunt limitate. Acesta a fost unul din considerentele care au stat la baza deciziei de a materializa turneul. Vă aşteptăm să veniţi în număr cât mai mare, mai ales că intrarea este liberă. Sărbătorile se petrec alături de cei dragi sufletului, iar noi v-am pregătit un eveniment de suflet“, a afirmat Ciprian Roman (foto), managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara.
Iar pentru că tot suntem la capitolul spectacole, poate cel mai longeviv festival dintre cele organizate vreodată în judeţul Hunedoara rămâne „Căluşarul transilvănean”, ce îşi va deschide cea de-a 50-a ediţie, duminică, 16 decembrie, la ora 11:45, în oraşul Paliei. Scena va fi amenajată în aer liber, în Piaţa Victoriei – zona Catedralei, iar din program nu va lipsi spectaculoasa paradă a portului popular. Printre participanţi se numără cete de căluşari din Orăştie, Almaşu Mare, Beriu, Orăştioara de Sus, Mărtineşti, Grid-Călan, Bretea Română, Boşorod şi Romos. Organizatori sunt Consiliul Judeţean Hunedoara, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, Primăria şi Consiliul Local al municipiului Orăştie şi Casa de Cultură „Al. Grozuţă“ din Orăştie. „Tradiţia căluşarului se păstrează şi astăzi cu aceeaşi intensitate în zona noastră, ceea ce este îmbucurător. În scopul prezentării unuia din cele mai străvechi jocuri bărbăteşti, înscris ca patrimoniu mondial imaterial la UNESCO, precum şi a obiceiului folcloric în sine, s-a avut în vedere continuarea acestui festival ajuns la jumătate de secol“, a mai spus Ciprian Roman.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Primarul Florin Oancea a premiat performanţa!

Ieri, primarul municipiului Deva, Florin Oancea, i-a premiat pe elevii care au obţinut rezultate la olimpiade, concursuri, dar şi pe...

Sute de mineri pleacă de la CEH

Peste 500 de mineri de la exploatările de huilă Lonea şi Lupeni au intrat, de ieri, în serviciile de preconcediere...

Va sta 13 ani în puşcărie, pentru că şi-a ucis vecinul

Un tânăr de 20 de ani, din Orăştie, a fost ucis cu o lovitură de cuţit de un rival, după...

Închide