Comunitate

Invitație la hramul Mănăstirii Măgura

Magdalena Șerban

În mare zi creștină, cea a Schimbării la Față a Domnului (6 august), la Mănăstirea Măgura se va săvârși o Sfântă Liturghie prilejuită de săr­bă­torirea hramului lăcașului. Astfel, credincioșii își vor putea bucura ini­mile cu puterea rugăciunii, indiferent dacă aparțin acelor locuri sau vin din alte zări.

Au început lucrările la noua biserică
„După cum se știe, în Sfânta Liturghie este relatat momentul Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos pe Mun­tele Taborului. Datorită poziției geografice, mănăstirea noastră a fost de­numită Taborul Hunedorei. Dumnezeu să ne ocrotească și să ne dea sănătate și înțelepciune pentru a nu ne părăsi vreodată crezul Divin. Vă așteptăm cu drag și mare deschidere să fiți alături de comunitatea noastră”, a afirmat Adinel Ioan Botescu, primarul din Mărtinești (comuna în care dăinuie lăcașul de cult). De amintit că bisericuţa de aici, de pe coama dealului, făcută din piatră, este dovada vie a locului în care a fost răsădită credinţa. A fost con­struită din grija preotului din Dâncu Mare și a credincioșilor (se mergea la clacă, pe atunci), iar mai apoi a fost ridicat așezămâtul monarhal care ulterior a devenit din schit, mănăstire. „Mă­năstirea Măgura are mai multe hramuri pe parcursul unui an. Primul e în 9 mai, urmat de cel din 6 august apoi din 6 decembrie, adică de Sfântul Nicolae. De circa o lună s-a început construcția bisericii noi care va purta Hramul Sfintei Parascheva. Au fost turnate fundația și placa. În ce ne privește, sprijinim cu ce putem, de la alocări bugetare și până la mână de lucru și utilaje. Suntem binecuvântați, cu siguranță, lucru pentru care trebuie să-i mulțumim Tatălui Ceresc. Măicu­țele de aici au făcut minuni de când au venit, iar enoriașii sunt o frumoasă lecție de unitate ” a mai subliniat edilul.

Schimbarea la față, în contextul creștin
În 6 august, creştinii ortodocşi săr­bă­toresc Schimbarea la Faţă, cunoscută popular și ca „Obrejenie” ori „Pobreje­nie”, cu semnificaţia de „probozire”, adică ocărâre sau certare a oamenilor neas­cul­tători. Pe muntele Tabor, pe când Iisus se ruga, apostolii, moleşiţi de somn, tresar deodată la o privelişte nemaivăzută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe că zăpada. Dar, imediat, au parte de un lucru şi mai neobişnuit: în această lu­mină, doi bărbaţi stau de vorbă cu Iisus despre patima şi moartea Sa în Ie­ru­salim. Este vorba despre marii proroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie. Toamna pare să ia startul după această dată. Din 6 august, frunzele încep să se îngălbenească, apele să se răcească, păsările călătoare pornesc spre ţările calde, iar gândacii şi târâtoarele îşi caută adăpost în pământ, pregătindu-se pentru iarnă. Deci totul suferă o trans­formare.