Comunitate

Invitație la „Dor și drag de Dragobete”

Biblioteca Județeană „Ovid Densu­sianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, organizează eve­nimentul cultural-literar „Dor și drag de Dragobete”.

Anunță primăvara
În 23 februarie 2023, ora 1700, în foaierul Teatrului „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, publicul prezent se va putea bucura de un program artistic conceput sub semnul sărbătorii de Dragobete, o străveche sărbătoare românească închinată dragostei, acestui sentiment etern omenesc care a inspirat mii de poeți, muzicieni, oameni de artă. Drago­betele, numit și Cap de primăvară, este una dintre sărbătorile românești care celebrează sosirea primăverii, renaș­te­rea naturii, bucuria sufletului, iubirea curată. Patrimoniul cultural imaterial românesc pune la loc de cinste această sărbătoare a optimismului, a bucuriei de a trăi și de a iubi. Tradițiile legate de Dragobete sunt păstrate încă de către toți cei care țin la specificul național ro­mâ­nesc, la prospețimea și originalitatea obiceiurilor transmise peste generații de predecesorii noștri.
„Programul artistic a fost conceput în așa fel încât vers și muzică să se înge­măneze și să ofere celor prezenți mo­mente de bucurie și de îmbogățire spirituală. Numeroși poeți din județul Hunedoara, din diverse generații, tineri și maturi (Camelia Ardelean, Marioara Ardelean, Elisabeta Bogățan, Ruben Bucoiu, Andrei Caucar, Anca Ciolca, Mirela Cocheci, Nicolae Crepcia, Ianina-Ulpia Cupșan Morar, Ladislau Daradici, Valentin David, Dumitru Dumitrescu, Mariana Ghicioi, Nora Hruban, Radu Igna, Virgil Iovița, Daniel Marian, Florentina Mitrică, Dorel Neamțu, Mariana Pândaru, Carmen Pinte, Paulina Popa, Aurelian Sârbu, Miron Simedrea, Petronela-Vali Slavu, Constantin Stancu, Victoria Stoian, Dumitru Tâlvescu, Adriana Tomoni, Robert Vladu) își vor face cunoscute versurile inspirate din acest sentiment etern, numit iubire. Fiecare a trecut prin filtrul propriului suflet, cu sensibilitate, trăirile ins­pirate de sentimentul iubirii. Poeților li se alătură actorii Corina Vișinescu și Laurențiu Vlad, cu un recital de poezie de dragoste.
Muzica va fi și ea prezentă prin gla­surile minunate ale interpreților Cristian Fodor și Lorena Pascu, iar armonia Coralei „Sargeția”, dirijată de Mihaela Popa, va încânta publicul cu bine­cu­noscute cântece de dragoste. Sperăm că această manifestare spe­cială, orga­ni­zată cu dăruire și drag, va marca așa cum se cuvine îndrăgita săr­bătoare de Dragobete, o sărbătoare pe care toți ar trebui s-o purtăm în inimi, mai ales în aceste vremuri complicate pe care le tră­im”, a declarat Sebastian Bara, ma­na­gerul Bibliotecii Județene.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura