Invitație la călătorie

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat la sfârșitul lunii august un eveniment cultural de excepție: lansarea volumului „Călătorii între două extreme”, semnat de Mariana Pândaru, volum apărut la Editura Călăuza v.b., cu o prefață semnată de Maria Nițu.

O artistă de mare valoare
Au trecut peste patru decenii de când Mariana Pândaru s-a afirmat viguros pe scena literaturii hunedorene ca o poetă de mare talent, cariera poetică fiind mai târziu completată cu aceea de prozatoare, jurnalistă, editor de carte, realizările sale în toate aceste domenii fiind remarcabile.
Nume bine cunoscut și apreciat de toți cei care sunt la curent cu viața culturală a ju­dețului Hunedoara, Mariana Pândaru face parte, astfel, din pleiada de poeți, prozatori, jurnaliști, oameni de cultură hunedoreni de mare valoare.
Încă de la debutul în revista Tribuna, din 1974, Mariana Pândaru s-a dedicat literaturii şi a oferit cititorilor volume valoroase de poezie (Dincolo de râu, câmpia – 1987, Salt mortal – 1992, Ferigi înzăpezite – 1996, Lacrima de ambră – 1998 etc.), interviuri, note de drum. De asemenea, a fost o pre­zenţă activă în publicistica hunedoreană de după 1989, în special în paginile ziarului Călăuza, înfiinţat în anul 1991 de regretatul Valeriu Bârgău, iar în ceea ce priveşte presa literară, a fondat revista Constelaţia dra­go­nu­lui, devenită ulterior Ardealul literar şi ar­tistic, acum Ardealul literar, o revistă literară de bună calitate, bine primită de iubitorii de cultură din ţară şi de peste hotare.
Editurile pe care le-a înfiinţat – Călăuza v.b. şi DaniMar – ambele din Deva au adus pe piaţa de carte lucrări de valoare din aproape toate domeniile.

Nu uită de țara noastră
Volumul pe care l-a lansat în această vară, „Călătorii între două extreme”, cu subtitlul „De la Nordul Scandinav la țărmurile Bosfo­ru­lui”, adună între paginile lui impresiile, amintirile și gândurile Marianei Pândaru despre unele dintre călătoriile pe care le-a făcut prin câteva țări europene de-a lungul ultimilor ani: din țările scandinave în Belgia, din Austria în Serbia, din Germania și Turcia la românii din Basarabia și la cei din Ungaria. Mariana Pândaru ne poartă și pe noi, cu har și simț al observației, prin numeroase mo­mente care i-au jalonat aceste călătorii: par­ti­ci­pă la evenimente culturale, se întâlnește cu colegi de breaslă, însoțește trupe de ac­tori în turneu, ia parte la cursuri de jurnalism, vrea să știe, să vadă, să asimileze tot ce îi dăruiesc aceste călătorii pe meridiane europene. Nicăieri, niciodată, însă, nu uită că reprezintă Țara, că ne reprezintă pe noi și este în permanență cu o „cocardă tricoloră” în inimă. Călătoriile ne sunt prezentate prin ochii și sufletul de scriitor sensibil, de om de cultură autentic care este Mariana Pândaru. Întreaga carte este așezată sub semnul cuvintelor lui Gabriel Garcia Marquez: „Viața nu este ceea ce ai trăit. Ci este ce îți amin­tești că ai trăit și cum ți-o amintești pentru a o povesti.” Iar Mariana Pândaru a trăit cu ade­vărat, a știut să se bucure de fiecare că­lă­torie, a știut să se bucure de soarele Nor­du­lui și de briza Bosforului, de la amintirea lui Mozart la Salzburg la dulcea vorbă moldo­ve­nească din Basarabia.
Fiecare sejur într-o țară ne pune în fața o­chi­lor percepția Marianei Pândaru de poetă, dar și de jurnalistă dăruită, care știe să vadă și dincolo de aparențe. Cum atât de bine remarcă Maria Nițu în ampla prefață a cărții, „consistența textelor e dată de per­cepția personală, cea care dă unicitate no­telor de călătorie și farmec când e expri­mată cu sen­sibilitate poetică și talent de scriitoare”.
Cititorii acestei cărți vor avea bucuria să facă cunoștință cu locuri, cu oameni, cu momente interesante, dar o vor cunoaște și mai bine pe Mariana Pândaru, aceeași poetă sensibilă, același om de mare valoare de a cărei prietenie ne bucurăm și pentru care îi mulțumim.
Am felicitat-o pe Mariana Pândaru pentru această nouă carte, o așteptăm cu brațele deschise la lansarea viitoarelor sale volume, poarta bibliotecii noastre este mereu deschisă scriitorilor de talia ei.
La finalul lansării, Mariana Pândaru a oferit autografe doritorilor.

Ioan Sebastian Bara, manager

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.