Actualitate

Investiţii de milioane de euro la Orăştioara de Sus

Magdalena Şerban

Au fost şi sunt multe proiecte investiţionale câştigate din fonduri europene şi guver­na­mentale la Orăştioara de Sus. De altfel, cuantumul lor este de milioane de euro.
„Le-aş trece în revistă pe cele mai importante. S-au finalizat lucrările la staţia de epurare din Bucium şi magistrala care deser­veşte sistemele de canalizare din Costeşti, Ludeştii de jos, Orăştioara de Sus şi Bucium (în valoare de două milioane euro), s-a trecut la extinderea sistemului de canalizare şi a racordurilor în interiorul satelor (750.000 de euro), stadiul de execuţie fiind de peste 90 de procente. S-a mai realizat peste 80 la sută din alimentarea cu apă şi canalizarea me­na­jeră în Ocolişu Mic (900.000 de euro). Am ter­minat renovarea, extinderea, modernizarea şi dotarea căminelor culturale din Ludeştii de Jos şi Ocolişu Mic prin proiecte cu finanţare europeană de aproape 370.000 de euro, instalarea unor puncte de acces gratuit la Internet în nouă spaţii publice centrale din Costeşti, Ludeştii de Jos, Orăştioara de Sus şi Bucium (15.000 de euro), am finalizat ca­dastrul general în Bucium, reprezentând 678 parcele aparţinând unui număr de 120 de proprietari, care îşi vor primi extrasele de carte funciară şi continuă lucrările şi pentru Orăştioara de Sus şi Ocolişu Mic. Am mai bifat un proiect aprobat de AFIR şi finanţat cu 100.000 de euro, în care suntem parteneri pentru realizarea în curtea Centrului de Informare Turistică din Costeşti a unui stand special de vânzare pentru producătorii de produse tradiţionale din zonă. Va începe din 2021 şi include realizarea de reportaje video şi organizarea unor evenimente gastrono­mi­ce de promovare”, a arătat Vasile Marian Inăşescu (foto), primarul din Orăştioara de Sus.
Potrivit acestuia, pe lista reuşitelor mai sunt atragerea la şcoala gimnazială din satul cen­tral a proiectului ”Educaţie la Înălţime”, prin care elevii au parte de lecţii la distanţă cu ajutorul dronelor, din locuri de interes din toa­tă ţara, obţinerea unei finanţări europene de circa 220.000 de euro pentru modernizarea şi dotarea căminului cultural din Bucium (ur­mează licitaţia şi începerea lucrărilor), con­struirea unei grădiniţe din bani de la UE în Orăştioara de Sus (260.000 de euro), pre­cum şi susţinerea introducerii fibrei optice la nivelul comunei (urmează predarea ampla­samentului în vederea montării echipa­men­telor necesare de către operator).
Aş aminti că în colaborare cu Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca s-a înfiinţat, pe o perioadă de 25 de ani, o bază de cercetare arheologică la sediul şcolii primare din Grădiştea de Munte (a fost închisă de către Inspectoratul Şcolar), fiind renovată, extinsă şi este folosită în scop ştiinţific de către uni­versitate. S-a finanţat construirea unei capele în Ludeştii de Jos şi a uneia în Orăştioara de Sus, s-au demarat lucrările pentru capela din Ocolişu Mic şi au început procedurile pentru finanţarea construcţiei uneia în Bucium. S-a modernizat din bugetul propriu, uliţa bisericii în satul Costeşti. Foarte important de sub­liniat e că înfiinţarea unui aşezământ cultural în localitatea principală, ce include pe lângă toate cele specifice unui cămin cultural, şi elemente de păstrare şi promovare a tra­diţiilor (de exemplu, arta ţesutului la război etc) este un program depus la CNI spre finan­ţare, fiind foarte amplu. Este finalizat proiec­tul privind modernizarea uliţelor şi străzilor din interiorul satelor (circa 24 de kilometri, adică peste patru milioane de euro) şi ur­mează depunerea spre finanţare, linia de finanţare fiind deschisă (CNI). Le mulţumesc cetăţenilor pentru înţelegerea de care au dat dovadă, fiind cunoscut faptul că e cale lungă, uneori de ani de zile, ca un obiectiv să ajungă de pe hârtie în teren. Birocraţia este cauza”, a concluzionat primarul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura