Invazie de fake news pe rețelele de socializare. Utilizatorii sunt manipulați ca la carte de indivizi fără scrupule
Asociația Rădăuțiul civic a venit cu un test pentru cetățeni în care să deosebească o imagine generată cu inteligența artificială față de una reală, scrie Adevărul.
Pilot din Rădăuți
„Test simplu de dezinformare și testare a abilităților internauților de a discerne conținut real de unul fake (chiar dacă e pe o pagină de pamflet loca) în mediul online, pe Rădăuți Fail”, începe asociația.
În poză este femeie, despre care pagina Rădăuți Fail spune că ar fi un pilot din Rădăuți și singura femeie de pe aeroportul din Suceava. În continuare, aceștia prezintă detaliile care dau imaginea de gol, cum ar fi că femeia pilot are șase degete la mâna stângă.
De aceea, Asociația Rădăuțiul civic recomandă cetățenilor să fie critici față de orice text online.
„O imagine generată cu inteligența artificială, un text care sună bine și ne face mândri (pilot din Rădăuți, ce să mai, singura femeie de pe aeroportul Suceava) – de exemplu – 6 degete la mâna stângă a doamnei.
Tehnica e folosită de mai toate paginile care postează imagini frumoase și texte care generează reach și interacțiuni ale utilizatorilor, ca mai apoi pe acele pagini să fie transmise mesaje în funcție de interesele paginii respective (cum ar fi, de exemplu, mesaje politice).
Comentariile nu au întârziat să apară, unii internauți fiind revoltați de nenumăratele postări generate de inteligența artificială, scopul pentru care sunt folosite (manipularea) și lipsa gândirii critice din partea celor care interacționează cu asemenea postări.
„Măcar dacă ar fi o singură pagină cu asemenea fotografii generate de AI, dar există sute de asemenea pagini, care rotesc zilnic zeci de asemenea imagini”, a declarat o persoană.
„Manipulare grosieră”, a subliniat alt internaut.
„Într-o lume în care un „like” are mai mare valoare decât un neuron, este o dovadă că experimentul social a reușit”, a mai afirmat altă persoană. (A.N.)