Politica si administratie

Învățământ-pensii-sport. Trei legi și trei obiective pe termen scurt

La finalul anului trecut, alături de mai mulți colegi parlamentari, am depus două pro­iecte legislative. Primul, proiectul legislativ privind actualizarea burselor românilor de pretutindeni, a fost votat în unanimitate de către toți parlamentarii prezenți săptă­mâna aceasta în Senatul României, cu 123 de voturi pentru adoptare. Asta înseamnă că toate grupurile politice, nu numai Partidul Social Democrat, au înțeles că trebuie să abor­dăm problematica românilor de pretu­tin­deni sub forma unei politici de stat. Iniția­tiva noastră prevede obligativitatea acor­dării burselor destinate românilor de pretu­tindeni în cuantum egal cu bursele stu­den­ților români cu cetățenie. Majoritatea bene­ficiarilor acestei oportunități oferite de statul român sunt tineri români din Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Ungaria și alte țări din Peninsula Balcanică, al căror nivel de dezvoltare economică este inferior celui din România. Statul român are datoria morală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor, dar și obligația constituțională asu­mată prin art. 7 din Constituția României.
Al doilea proiect legislativ, care prevede reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, pentru locuitorii din comunele Răchitova și Vața de Jos din județul Hunedoara, a primit 96 de voturi pentru adoptare și 25 împotriva. Reparăm o eroare din trecut, când cele două localități nu au fost incluse pe lista localităților afec­tate de poluare remanentă, deși cetățenii care își duc viața acolo au fost supuși unor factori polunați excesivi, care a redus spe­ranța de viață. Grupul USR a votat împotriva acestei inițiative.
Ambele proiecte vor merge mai departe către Camera Deputaților, care este cameră decizională. Sunt convinsă că vom avea parte de aceeași înțelegere și susținere din partea colegilor deputați, precum s-a în­tâmplat și în Senatul României.
Tot în această săptămână, am depus pro­iectul privind instituirea Zilei Sportului Românesc în prima duminică din luna iunie. Motivația acestui proiect este extrem de directă. Conform raportului Eurostat privind starea sportului la nivel continental, românii sunt pe ultima poziție în Uniunea Europeană la practicarea sporturilor și a exercițiilor fizice. Totodată, numărul medaliilor olimpice câștigate de România a început să scadă drastic în ultimele două decenii, ultima mare performanță a delegației olimpice româ­nești fiind la Jocurile Olimpice (JO) de Vară de la Sidney, în anul 2000, cu 26 de medalii câștigate.
Pe măsură ce trec anii, țara îi pierde pe unii dintre cei mai mari sportivi români din toate timpurile, oameni de care sunt legate cele mai mari realizări sportive ale României. Îl amintim aici pe regretatul campion Ivan Patzaichin, care s-a stins din viață recent, o legendă a canotajului mondial care a inspirat sute de mii de români de-a lungul deceniilor. Ziua Sportului Românesc pro­pune astfel cinstirea acelor români care au dus țara pe cele mai înalte culmi sportive și au reprezentat cu onoare și mândrie tri­colorul.
Propunem ca Ziua Sportului Românesc să se organizeze anual, în prima duminică din luna iunie, sub coordonarea națională a Ministerului Sportului, prin Direcțiile Jude­țene pentru Sport, în parteneriat cu auto­ritățile locale și mediul privat. Obiectivele Zilei Sportului Românesc sunt promovarea sportului de masă, a sportului de perfor­manță, a sportului pentru persoanele
cu dizabilități, beneficiile unui stil de viață activ și sănătos, realizările internaționale ale României pe plan sportiv și sportivii care au avut un aport semnificativ în acestea. Sperăm, prin acest proiect, să dăm un nou im­puls mișcării sportive din România.
Cele trei proiecte menționate anterior sunt diferite, dar cu impact important pen­tru do­meniile vizate. Alături de colegii mei par­la­men­tari, cu deschidere către toate forma­țiunile politice, îmi propun să continuăm munca în beneficiul cetățenilor. Orice proiect de Lege care are potențial să schimbe ceva în bine, sau să aducă un plus societății în care trăim, trebuie asumat și dus până la capăt.

Natalia-Elena INTOTERO
Deputat PSD Hunedoara

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura