ActualitateFlash

Inundaţii devastatoare în judeţ . Drumuri blocate, alunecări de teren şi gospodării afectate

03 inundatiiNatalia Bumbac

Ieri, de la primele ore ale dimineţii, mai multe localităţi de pe întreg perimetrul judeţului au fost lovite de un val puternic de inundaţii. Ploile abundente au dus la creşteri ale debitelor râurilor şi pârâurilor, scurgeri de pe versanţi şi torenţi care au afectat mai multe artere rutiere şi sute de gospodării din Brad, Simeria, Mânerău, Josani, Cristur, Almaşul Mic, Aninoasa, Peştişu Mic, Jeledinţi şi Mărtineşti, Băiţa, Hărţăgani, Sălişte şi Ormindea.

Drumuri blocate de ape
Tot din cauza precipitaţiilor care au căzut în cursul nopţii de luni spre marţi, s-a produs o alunecare de teren în Crişcior, care a afectat o anexă gospodărească şi un stâlp de înaltă tensiune. În plus, în aceeaşi localitate, din cauza unei alunecări de teren s-a dislocat un zid de sprijin care a căzut peste un autoturism. De asemenea, mai multe artere de drum au fost afectate de inundaţii, fapt care a dus la blocarea sau îngreunarea circulaţiei rutiere. Torenţii scurşi de pe versanţi au dezrădăcinat un copac care a căzut pe DN 76, în localitatea Fornădia, îngreunând circulaţia rutieră. Un alt drum afectat a fost cel care face legătura între Băiţa şi Hărţăgani, fiind blocat pe parcursul zilei de  aluviuni. În plus, DJ 741, care face legătura între localităţile Bucureşci şi Curechiu, a fost blocat din cauza torenţilor generaţi de ploile puternice.  Şi pe drumul dintre Băiţa şi Deva, pe parcursul zilei de ieri, circulaţia rutieră a fost îngreunată din cauza apelor acumulate pe carosabil.

Autobuz cu pasageri blocat
În „capcana” apelor a fost prins ieri şi un autobuz cu pasageri, care circula pe DJ 706 A, fiind surprins de o viitură între localităţile Lunca şi Fizeş, în autobuz aflându-se 28 de pasageri. În cel mai scurt timp, în ajutorul sinistraţilor au fost trimise trei echipaje de pompieri, cu un camion, o barcă, o autospecială de descarcerare grea şi o ambulanţă, de tip B2. Înaintarea salvatorilor a fost îngreunată de nivelul apei care depăşea jumătate de metru, pe anumite porţiuni de drum. Cea mai rapidă şi sigură soluţie de salvare a oamenilor a fost mutarea acestora din autobuz în camion. Cu autovehiculul oamenii au fost transportaţi în cea mai apropiată localitate, nici unul dintre ei neavând nevoie de îngrijiri medicale.

Cod portocaliu de inundaţii
Ieri, după orele amiezii, autorităţile erau în alertă faţă de creşterea nivelului apei cu 10 centimetri peste cota de inundaţie pe Râul Crişul Alb. Din acest motiv a fost emisă o atenţionare hidrologică de cod portocaliu de inundaţii. Subprefectul judeţului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, a declarat că se aşteapta să existe probleme în Vaţa de Jos, apele retrăgându-se din zona localităţii Crişcior. De asemenea, situaţia era extrem de dificilă la Hărţăgani, unde după încetarea precipitaţiilor, apele scurse de pe versanţi continuau să se acumuleze în zonele de case.
Acţiunile de intervenţie de ieri au fost coordonate în teren de subprefectul judeţului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, şi inspectorul şef al ISU Hunedoara, lt. col. Viorel Demean. La înlăturarea efectelor produse de inundaţii au participat sute de pompieri şi jandarmi, militari ai Unităţii Militare din Brad, precum şi specialişti ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, voluntari şi pompieri din judeţele învecinate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura