Întru memoria martirilor hunedoreni

23 decembrie 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

02  22 Decembrie 2009 (1)

Nicolle Ebner

La 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, edilii Hunedoarei şi ai Devei, alături de invitaţi bisericeşti şi reprezentanţi ai Asociaţiei judeţene a Răniţilor Revoluţiei şi Urmaşilor Eroilor Martiri din Decembrie 1989, (preşedinte Gheorghe Firtzak), au comemorat, la Troiţa martirilor din faţa noii catedrale, precum şi la „Monumentul Eroilor Martiri” din centrul reşedinţei de judeţ, victimele evenimentelor de atunci.

Hunedoara, Oraş Martir
La Hunedoara, au murit atunci şase persoane, împuşcate, iar un al şaptelea hunedorean, ostaş la acea vreme, a căzut la o garnizoană. Pe lângă aceştia, în judeţ s-au înregistrat şi mulţi răniţi în timpul schimbului de focuri dintre cei care apărau oraşul şi „terorişti”. Primarul Ovidiu Hada şi invitaţii la acest eveniment au rostit alocuţiuni, au depus coroane, iar în Hunedoara, Oraşul Martir, a răsunat Imnul Eroilor. În aceeaşi incintă va fi amplasat un al doilea monument, dedicat anticomunismului, propunerea fiind făcută de Asociaţia foştilor deţinuţi politici.
Un ceremonial identic a avut loc şi la Deva, manifestările la care au participat reprezentanţi ai Primăriei Deva, consiliului judeţean şi revoluţionari din municipiu desfăşurându-se la „Monumentul Eroilor Martiri” (P-ţa I.C.Brătianu).

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră

Gheorghe Pogea, fost ministru al Finanţelor Publice

Cine doneazã un sac cu sare instituţiilor judeţene?

În prima zi de iarnă veritabilă, SC Drumuri şi Poduri Hunedoara a fost amendată, deoarece a intervenit cu întârziere pentru...

Bătrână de 82 de ani, rănită grav

O bătrână de 82 de ani a fost grav rănită în urma unui accident de circulaţie. Evenimentul rutier s-a produs...

Închide