ÎNTRE CER ŞI PĂMÂNT. VIAŢA, O CĂLĂTORIE SUBLIMĂ (3)

27 ianuarie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Educatie si cultura

Astăzi vom vorbi despre AŞTEPTĂRI…

Cu siguranţă vă întrebaţi de ce ar fi acesta un subiect de discutat. Ei bine, este! şi am face bine să-l analizăm cu atenţie, pentru că aşteptările sunt „otrava sufletului“.
Ne macină interiorul cu ajutorul neputinţei, ne aduc frustrări, nemulţumiri, neîmpliniri şi ne aşază mereu în conflict cu cei de lângă noi, de cele mai multe ori cu cei dragi, pentru că de la ei avem cele mai multe aşteptări. Priviţi puţin în propria viaţă: părinţii voştri au avut anumite aşteptări de la voi (poate să urmaţi o anumită şcoală/profesie, să vă căsătoriţi cu cineva anume, sau cu un prototip creat de ei, să rămâneţi în casa lor, să le urmaţi la cârma unor afaceri etc.) şi de cele mai multe ori voi aţi vrut altceva, aţi făcut altfel, iar alegerile voastre au dus spre?… Sunteţi maturi, aveţi la rândul vostru copii în care investiţi timp, bani şi energie. Renunţaţi la voi pentru ei.
Dar?! Dar aşteptaţi de la ei ca pe viitor să fie medici, specialişti în te miri ce vă trece prin cap, să facă performanţă pe domeniul în care voi investiţi. Vă doriţi să găsească o partidă bună, pe măsura lor, sau să nu se căsătorească prea repede, ci să plece în străinătate, la studii aprofundate. Şi ce să vezi? Copilul face exact ce simte el! Pentru că e viaţa lui, e destinul lui! Şi nu mai ştii exact dacă ar trebui să-ţi pară rău că şi tu, la rândul tău, ţi-ai dezamăgit părinţii în aşteptările lor, sau să-ţi încurajezi copilul să facă ce-şi doreşte el, nu tu. Iar aceasta este doar o parte din aşteptările noastre. Mai sunt şi cele legate de cum ne-am dori noi să ne fie căsnicia şi ce aşteptări avem de la soţul/soţia noastră, de la job-ul pe care-l avem, de la şefi, colegi, prieteni, subalterni, de la vecinul de deasupra, de la societate, ţară, sistem politic şi economic etc. Iar când aproape nimic nu merge cum vrem noi, devenim ursuzi, din ce în ce mai ursuzi, devenim sclavii aşteptărilor transformate în depresii. V-aţi întrebat măcar o dată, ce aşteptări aveţi de la voi înşivă? Ştiu! Aproape niciodată!… Dar, v-aţi întrebat vreodată cum e când ştiţi că alţii au aşteptări de la voi? Cum e când te afli sub presiunea aşteptărilor celorlalţi, iar tu simţi să faci altfel?
Despre asta vorbim astăzi! Despre nefericirea ce curge din aşteptări! Despre otrava care ne ucide sufletul, punând amprente pe destine. În fapt, aşteptările pe care le punem în spinarea celor de lângă noi sunt doar aşteptările pe care le avem de la noi înşine, dar nu le putem realiza. Este o modalitate ascunsă de a ne implica mai mult în viaţa celor de lângă noi, decât să ne vedem de viaţa noastră. Şi nu aştepta ca schimbarea să vină de la cel de lângă tine, ci fii tu primul care priveşte viaţa altfel! Acum, dacă aţi găsit măcar un răspuns la întrebările voastre, haideţi să vedem cum ar fi mai bine să procedăm.
Sincer, nu ştiu dacă există vreo modalitate prin care se poate stinge conflictul cu părinţii noştri. Până acum, eu n-am reuşit şi credeţi-mă că am făcut infinit de multe demersuri. Este acolo o stâncă, pe care nici vântul, nici apa, nici timpul nu o pot eroda. Pentru că stânca se numeşte orgoliu. Însă ştiu că puteţi anula conflictele cu cei cărora le daţi viaţă. Priviţi-i ca pe nişte entităţi care nu vă aparţin vouă, ci lor înşişi. Sunt spirite desprinse din voi, dar nu sunteţi stăpânii lor, ci doar coordonatori, până într-un anumit punct din viaţa lor. Bucuraţi-vă că sunt şi creşteţi-i frumos, în armonie şi iubire. Arătaţi-le care sunt valorile adevărate şi învăţaţi-i să le preţuiască. Duceţi-i la Liturghie duminica şi împărtăşiţi copiii, ca să-l poarte pe Iisus în ei, orice ar dori să facă! Pentru că atunci vor face parte din axa destinului lor curat. Bucuraţi-vă pentru alegerile lor! Sunt exact ce le trebuie ca să se poată mântui. Şi prin ei, vă mântuiţi şi voi. Lăsaţi viaţa să curgă spre ceea ce îi e menit şi asiguraţi-vă că aţi înţeles corect ce este acceptarea, împăcarea cu faptul că există lucruri în viaţă asupra cărora nu avem noi controlul. În felul acesta veţi câştiga o viaţă trăită cu seninătate şi înţelepciune, veţi dobândi puterea de a privi lucrurile şi prin ochii celorlalţi şi vă asigur de infinit mai puţină suferinţă sufletească!
Până săptămâna viitoare…
ALEGEŢI SĂ TRĂIŢI CU DETAŞARE, BUCURÂNDU-VĂ DE VIAŢĂ!

Valentina Mureşan

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Zăpada a făcut ravagii în Valea Jiului

O casă şi alte două acoperişuri ale unor imobile s-au prăbuşit sub greutatea zăpezii. Şapte familii din Aninoasa şi o...

”Lemnarii” sunt în vizorul Consiliului Concurenţei

Autoritatea de Concurenţă are în derulare o investigaţie privind posibile înţelegeri între companii active pe piaţa prelucrării lemnului în vederea...

Centrul vechi a devenit zonă exclusiv pietonală

Locuitorii din Deva, şi nu doar ei, care vor să se plimbe pe strada care leagă Piaţa Unirii de Parcul...

Închide