Interviu cu Viorel Sălan, senator PSD de Hunedoara. „Comandanţii forţelor de ordine trebuie să fie prezenţi în teren, între subordonaţi”

22 aprilie 2020 | 3 Comentarii | Publicat in: Flash, Politica si administratie

După incidentele violente înregistrate în preajma şi în timpul sărbătorilor pascale în mai multe localităţi din ţară, inclusiv în municipiul Hunedoara, când elemente turbulente au ajuns să atace forţele de ordine, am solicitat unele răspunsuri senatorului PSD Viorel Sălan (foto), în calitatea lui de fost jandarm, persoană care a condus mulţi ani unităţi ale Jandarmeriei Române.

– În perioada sfintelor sărbători de Paşti, românii au asistat îngroziţi şi revoltaţi la o serie de incidente violente, în care clanuri interlope şi indivizi din zona infracţională s-au încăierat în plină stradă, au atacat poliţia sau şi-au bătut joc de lege în cel mai flagrant mod. Ţinând cont că întreaga carieră vă recomandă ca o persoană avizată în acest sens, cum comentaţi cele întâmplate?
– Este foarte grav ceea ce s-a întâmplat în ultimul weekend. Dacă totul s-ar fi limitat la incidentele de la Hunedoara, am fi zis că a fost doar un accident. Dar, situaţii similare s-au derulat la Ţăndărei, Săcele, Galaţi, Codlea, Copşa Mică, Bucureşti, Bărbuleşti – din judeţul Ialomiţa şi Feteşti. Deci, avem în faţă un fenomen social, nu numai un caz izolat. Am văzut cu toţii cum sute de poliţişti şi jandarmi au intervenit în ”bătăliile” acestor zile. S-a tras cu pistolul, oameni ai legii au fost răniţi, maşini avariate, iar zeci de cetăţeni au fost reţinuţi. Este adevărat, multe incidente au fost cauzate de persoane de etnie romă, revenite recent în ţară pe fondul restricţiilor impuse de pandemie. Dar repetarea violenţelor demonstrează că în modul de răspuns al forţelor de ordine ceva nu este cum ar trebui.
– Dar conducerea Poliţiei Române a oferit presei date statistice comparative foarte optimiste şi explicaţii în detaliu…
– Optimismul nu are nici o bază reală. Suntem în plină stare de urgenţă, deci într-o situaţie complet diferită faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În aceste condiţii, este incorect să afirmi cu seninătate că „infracţionalitatea din perioada sărbătorilor pascale a scăzut cu 17 la sută faţă de anul trecut şi cu 10 la sută faţă de anul 2018. Şi că trendul descendent se menţine şi în cazul faptelor comise cu violenţă, unde a fost înregistrată o scădere de 47 la sută faţă de anul trecut“.
Cu sinceritate vă spun, prestaţia şefului Poliţiei Române din conferinţa de presă a fost mediocră. Şi în ceea ce priveşte prezentarea modului de organizare, dar şi a modului de planificare a misiunilor de ordine publică în perioada sărbătorilor de Paşte. Cât despre maniera de comunicare către opinia publică, nici nu mai are rost să mai vorbim. Regretul meu este cu atât mai mare, cu cât cunosc foarte bine ce oameni bine pregătiţi şi curajoşi are în subordine, profesionişti care şi-au făcut mereu datoria cu dăruire şi competenţă.
Eu am prins vremuri grele, cu zeci de mii de oameni în stradă, dar niciodată nu am folosit forţa. Le spuneam subordonaţilor mei că rolul principal îl au acţiunile de prevenire, precum şi rolul meu în comunicare. Iar dacă se va impune cândva să fie nevoie de folosirea forţei, voi fi alături de ei pentru a le asigura atât suportul legal, cât şi moral. Aşa ar trebui să fie şi acum. Dar, din păcate, nu este.
– După părerea dumneavoastră, unde se greşeşte cel mai mult?
– Din experienţa mea, în asemenea situaţii, în zonele cu potenţial criminogen ridicat, efectivele de ordine publică trebuiau să fie permanent prezente în teren pentru a preveni. Nu, să-şi facă apariţia abia după producerea unei situaţii conflictuale. Şeful Poliţiei spunea că monitorizează ce se prezintă pe Facebook şi se acţionează punctual, cu operativitate. Da, Facebook-ul poate fi o sursă de informaţii pentru cunoaşterea situaţiei operative, dar nu poate rămâne singura sursă de informaţii pentru un comandant care trebuie să ia o decizie corectă şi adecvată!
De asemenea, consider că sistemul de patrulare trebuie să fie mixt, în funcţie de zona în care se acţionează, astfel că în anumite zone să fie pedestru şi în anumite zone să fie auto.
În actualul context al pandemiei, în dispozitivele de patrulare, în vederea prevenirii diferitelor situaţii în domeniul ordinii publice, trebuie să se regăsească în sistem integrat efectivele poliţiei, poliţiei de frontieră, jandarmeriei, ministerului apărării naţionale, precum şi cele ale poliţiei locale.
În situaţia tulburării ordinii publice, intervenţia trebuie să se facă numai de către efective profesionalizate şi care au dotare adecvată, în speţă jandarmeria şi poliţia naţională.
– Mai există şi un alt element absolut necesar pentru a avea succes?
– Da. Trebuie să existe neapărat multă, multă disciplină la toate nivelurile, de la comandanţi până la subordonaţi, în toate eşaloanele. Toţi comandanţii la nivel de judeţ, precum şi adjuncţii lor, dar şi cei din comandamentele de armă, din direcţiile operative, toţi trebuie să fie prezenţi în teren, să conducă în mod direct, să coordoneze sau să controleze modul de planificare, organizare şi conducere a misiunilor. Este cel mai bun prilej pentru a interveni în remedierea unor nereguli şi de a cunoaşte cel mai bine situaţia operativă. Prezenţa comandanţilor în dispozitive dă încredere subordonaţilor, le ridică moralul şi oferă cea mai bună garanţie că misiunile vor fi îndeplinite cu fermitate, în spiritul şi litera legii!(Poliana Mardari)

Comentarii (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. jandarm spune:

  Și fiu-tu!?

 2. Marcel spune:

  Un chestor de carton si un politician de doi bani. Sluga PSD-ULUI. Pensie grasa si salariu nesimtit. Deci acest personal este un HOT.

 3. Traian spune:

  Povești nemuritoare tipice politicului …
  Facem teoria intervenției în forță…
  Decidenți fără nici o valoare.Interesul vostru propriu contează cel mai mult. Pensii și indemnizații fără număr…Asa vă ajută Dumnezeu…

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Situaţia infecţiilor cu COVID-19 în judeţ şi la nivel naţional, marţi, 21 aprilie 2020

Până marţi, 21 aprilie, în judeţul Hunedoara au fost confirmate 392 de persoane infectate cu coronavirus. Au ieşit din carantină...

Biblioteca Judeţeană îşi actualizează colecţiile şi baza de date

Activitatea Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Deva, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara, se desfăşoară în baza programului normal de lucru,...

Tot mai mulţi hunedoreni în şomaj tehnic

Din cauza noului virus, mai multe firme din judeţ au pus lacăt pe uşă, oamenii fiind trimişi în şomaj tehnic....

Închide