Interviu cu senatorul PSD Viorel Sălan: „Prin noul program de guvernare, PSD doreşte o Românie dezvoltată pentru toţi românii”

Poliana Mardari

Programele naţionale pentru dezvoltare locală iniţiate şi promovate de guvernele social-democrate au însemnat un sprijin important pentru comunităţile locale, inclusiv pentru cele din judeţul Hunedoara. Am so­li­citat câteva detalii în legătură cu aceasta de la Viorel Sălan, senator PSD de Hunedoara.

– Cum a beneficiat concret judeţul Hune­doara de pe urma politicilor promovate de guvernele PSD, începând din 2016?
– Spaţiul pe care îl am la dispoziţie este in­su­ficient. Aş putea să fac însă o rapidă tre­cere în revistă în termeni financiari. Dacă ne referim strict la judeţul Hunedoara, la finalul guvernării PSD totalul investiţiilor realizate pe judeţ a fost de peste 137 milioane lei, totalul investiţiilor în derulare era de peste 630 milioane lei, iar totalul investiţiilor contractate pe judeţ era de peste 280 milioane lei. În ace­laşi timp, s-au implementat prin Compania Naţională de Investiţii, proiecte în valoare aproximativ 70 milioane de lei. Toate acestea sunt doar cifre, dar cetăţenii din fiecare loca­litate pot confirma acest efort uriaş pentru dezvoltare locală.

– Parlamentul României a avut vreun rol în toată această desfăşurare de forţe?
– Toate aceste acţiuni guvernamentale au fost permanent sprijinite de Parlamentul României într-un proces continuu de legi­ferare. Toate programele guvernului de sus­ţinere a economiei pe fiecare domeniu sau regiune în parte au devenit legi, tocmai pen­tru a le da greutate şi a obliga respectarea lor de către orice guvern ulterior.
Aş aminti aici câteva dintre aceste legi adop­tate de către Parlament cu un impact po­zitiv resimţit direct şi indirect de către cetă­ţeni.
În primul rând, o menţiune specială merită Legea muntelui, devenită Legea nr.197/ 20.07.2018. Legea prevede, între altele: plată diferenţiată pentru crescătorii de ani­male; subvenţii pentru investiţii de capital, credite bancare, bonificaţii la dobânzile ban­care, credite bancare preferenţiale, dobânzi reduse, pentru dezvoltarea fermelor şi/sau a ex­ploataţiilor agricole; constituirea de centre teritoriale de reproducţie şi selecţie a ani­ma­lelor pentru rumegătoare, care vor desfăşura programe de selecţie şi de adaptabilitate la condiţiile zonei montane, în colaborare cu unităţile de cercetare-dezvoltare-inovare; or­ganizarea la nivel intercomunal a unor târguri pentru animale şi expoziţii agricole, la nivel de bazine, văi, în intramontan, susţinută de ad­ministraţia publică locală, cu sprijinul con­si­lii­lor judeţene şi al direcţiilor pentru agricultură judeţene.

– Doar Legea muntelui…?
– Legea Muntelui a fost însoţită de un întreg pachet legislativ dedicat dezvoltării zonei mon­tane ce oferă posibilităţi pentru imple­men­­tarea de proiecte de investiţii în localităţile si­tuate în zona de munte a judeţului Hunedoara. Din acest pachet aş putea aminti aici câteva: Legea nr.332/21.12.2018 privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane sau Legea nr. 296/2018 privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare lapte în zona montană, Legea nr. 330/2018 pri­vind aprobarea Programului de investiţii pen­tru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii în zona montană, Legea nr.334/2018 pentru aprobarea Pro­gramului de încurajare a investiţiilor din zona montană, s.a.

– Ce propune alegătorilor Partidul Social Democrat prin noul program de guvernare la acest capitol?
– Prin noul program de guvernare, PSD îşi propune să continue acest proces şi să con­struiască o Românie dezvoltată pentru toţi românii. Concret aceasta înseamnă că orice român, indiferent de regiune, trebuie să ajun­gă în maximum 2 ore la cel mai apropiat aero­port şi în maxim o oră la cea mai apropiată intrare pe autostradă. Şi, de asemenea, orice român, indiferent de regiune, trebuie să aibă apă, canalizare, gaze naturale, acces la edu­caţie, acces la un sistem de sănătate eficient şi de înalt nivel profesional şi tehnic. Este ceea ce ne dorim de fapt cu toţii.

 

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizaţia Judeţeană Hunedoara 
CUI mandatar financiar – 11200020
Executat de MEDIA HUNEDOREANĂ SRL Deva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare