Interviu cu senatorul PSD Viorel Sălan: „Prin noul program de guvernare, PSD doreşte o Românie dezvoltată pentru toţi românii”

18 noiembrie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Poliana Mardari

Programele naţionale pentru dezvoltare locală iniţiate şi promovate de guvernele social-democrate au însemnat un sprijin important pentru comunităţile locale, inclusiv pentru cele din judeţul Hunedoara. Am so­li­citat câteva detalii în legătură cu aceasta de la Viorel Sălan, senator PSD de Hunedoara.

– Cum a beneficiat concret judeţul Hune­doara de pe urma politicilor promovate de guvernele PSD, începând din 2016?
– Spaţiul pe care îl am la dispoziţie este in­su­ficient. Aş putea să fac însă o rapidă tre­cere în revistă în termeni financiari. Dacă ne referim strict la judeţul Hunedoara, la finalul guvernării PSD totalul investiţiilor realizate pe judeţ a fost de peste 137 milioane lei, totalul investiţiilor în derulare era de peste 630 milioane lei, iar totalul investiţiilor contractate pe judeţ era de peste 280 milioane lei. În ace­laşi timp, s-au implementat prin Compania Naţională de Investiţii, proiecte în valoare aproximativ 70 milioane de lei. Toate acestea sunt doar cifre, dar cetăţenii din fiecare loca­litate pot confirma acest efort uriaş pentru dezvoltare locală.

– Parlamentul României a avut vreun rol în toată această desfăşurare de forţe?
– Toate aceste acţiuni guvernamentale au fost permanent sprijinite de Parlamentul României într-un proces continuu de legi­ferare. Toate programele guvernului de sus­ţinere a economiei pe fiecare domeniu sau regiune în parte au devenit legi, tocmai pen­tru a le da greutate şi a obliga respectarea lor de către orice guvern ulterior.
Aş aminti aici câteva dintre aceste legi adop­tate de către Parlament cu un impact po­zitiv resimţit direct şi indirect de către cetă­ţeni.
În primul rând, o menţiune specială merită Legea muntelui, devenită Legea nr.197/ 20.07.2018. Legea prevede, între altele: plată diferenţiată pentru crescătorii de ani­male; subvenţii pentru investiţii de capital, credite bancare, bonificaţii la dobânzile ban­care, credite bancare preferenţiale, dobânzi reduse, pentru dezvoltarea fermelor şi/sau a ex­ploataţiilor agricole; constituirea de centre teritoriale de reproducţie şi selecţie a ani­ma­lelor pentru rumegătoare, care vor desfăşura programe de selecţie şi de adaptabilitate la condiţiile zonei montane, în colaborare cu unităţile de cercetare-dezvoltare-inovare; or­ganizarea la nivel intercomunal a unor târguri pentru animale şi expoziţii agricole, la nivel de bazine, văi, în intramontan, susţinută de ad­ministraţia publică locală, cu sprijinul con­si­lii­lor judeţene şi al direcţiilor pentru agricultură judeţene.

– Doar Legea muntelui…?
– Legea Muntelui a fost însoţită de un întreg pachet legislativ dedicat dezvoltării zonei mon­tane ce oferă posibilităţi pentru imple­men­­tarea de proiecte de investiţii în localităţile si­tuate în zona de munte a judeţului Hunedoara. Din acest pachet aş putea aminti aici câteva: Legea nr.332/21.12.2018 privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane sau Legea nr. 296/2018 privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare lapte în zona montană, Legea nr. 330/2018 pri­vind aprobarea Programului de investiţii pen­tru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii în zona montană, Legea nr.334/2018 pentru aprobarea Pro­gramului de încurajare a investiţiilor din zona montană, s.a.

– Ce propune alegătorilor Partidul Social Democrat prin noul program de guvernare la acest capitol?
– Prin noul program de guvernare, PSD îşi propune să continue acest proces şi să con­struiască o Românie dezvoltată pentru toţi românii. Concret aceasta înseamnă că orice român, indiferent de regiune, trebuie să ajun­gă în maximum 2 ore la cel mai apropiat aero­port şi în maxim o oră la cea mai apropiată intrare pe autostradă. Şi, de asemenea, orice român, indiferent de regiune, trebuie să aibă apă, canalizare, gaze naturale, acces la edu­caţie, acces la un sistem de sănătate eficient şi de înalt nivel profesional şi tehnic. Este ceea ce ne dorim de fapt cu toţii.

 

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizaţia Judeţeană Hunedoara 
CUI mandatar financiar – 11200020
Executat de MEDIA HUNEDOREANĂ SRL Deva

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Atleți suspendați pentru dopaj

Câştigătorii Maratonului de la Sofia din acest an, ucraineanca Viktoria Hapilina şi marocanul Youssef Sbaai (în foto), au fost suspendaţi...

Maratonul de la Paris a fost reprogramat

Organizatorii maratonului internaţional de la Paris au anunţat reprogramarea competiţiei pentru toamna anului 2021, după anularea ediţiei din 2020 ca...

România participă la Campionatele Europene de Judo cu 13 sportivi

Sportivii Vlăduţ Simionescu şi Corina Ştefan (fostă Căprioriu), care făceau parte din lotul naţional de judo, ratează participarea la Campionatele...

Închide