Interviu cu Lucica Muntean, senator PNL de Hunedoara. Dascăl, scriitor, activist social şi acum… parlamentar

Sorina Popa

– Doamnă senator Lucica Muntean, vă rugăm să vă prezentati, nu sunteti cunoscută în afara Văii Jiului. Hunedorenii vor să ştie cine îi reprezintă în Parlament.
– Pentru cei care nu ştiu prea multe despre mine şi care se întreabă, pe bună dreptate, cine sunt şi ce cred eu că aş putea face pentru ei, doresc să le spun următoarele lucruri: Dragi hunedoreni, eu sunt un om care s-a ridicat prin forţele lui dintre voi şi care, deşi n-a făcut mul­tă politică, a trudit cu credinţă pentru co­mu­ni­tatea din care face parte, pentru judeţul nos­tru şi pentru această ţară. Sunt un om care, ca şi voi, a visat la o lume mai bună şi care a spe­rat că împreună chiar am putea s-o construim pentru copiii noştri. Sunt profesoară pentru învăţământul preşcolar şi pentru educaţie spe­cială, sunt autor de literatură pentru copii şi neo­bosit activist social. Din multitudinea de roluri pe care le-am avut de-a lungul timpului, nu aş putea să vă spun în această clipă care au fost mai frumoase, mai solicitante sau mai pline de satisfacţie. Sunt mamă, bunică, sunt om de învăţământ, sunt soţie de preot şi scrii­toare şi de ceva vreme, om politic. Am doi co­pii, patru nepoţi şi sunt pasionată de munca în educaţie, de activităţile sociale şi de literatura pentru copii. Sunt un om al proiectelor pe care, fie ca iniţiator, fie ca om de echipă, le-am dus şi le duc întotdeauna până la capăt.
În educaţie, am contribuit la schimbări im­por­tante privind programa de învăţământ, di­ver­sificarea auxiliarelor, scrierea de proiecte, în­fiinţarea de asociaţii care se ocupă şi de pro­blemele învăţământului, înfiinţarea sindica­tu­lui învăţământului hunedorean, precum şi sta­bilirea unor contacte cu mai multe ţări din Euro­pa pentru realizarea unor schimburi de experienţă în domeniul didacticii preşcolare.
Ca autor de literatură pentru copii, am scris peste 40 de cărţi şi zeci de articole, iar în anul 2008 am lansat colecţia „Cărţile Lucia Mun­tean”, care a promovat în ţară şi în lume ideile de educaţie descoperite aici, în judeţul nostru, în cei peste 40 de ani de activitate. Şi este o mân­drie pentru mine să primesc acelaşi review, ba de la un părinte care mi-a scris per­so­nal, ba de pe un site de librărie românească sau de la un magazin online de pe competitiva piaţă occidentală: „Cărţile Lucia Muntean îl ajută pe copilul meu să crească şi să se dez­volte, chiar şi în aceste vremuri tulburi şi de permanentă schimbare.”
Sunt mândră că pot reprezenta astfel Hu­ne­doara în faţa ţării şi a întregii lumi, întrucât
m-am considerat întotdeauna un produs 100 la sută hunedorean.

– Sunteţi la primul mandat de parla­men­tar. Ati fost aleasă viceprimar al municipiului Pe­tro­şani, dar aţi ales să fiţi senator. De ce?
– Atunci când m-am hotărât să mă implic în politică, eu am urmat oamenii care am crezut în proiectele mele şi care mi le-au susţinut, aju­tându-mă să le duc la bun sfârşit. Unul din­tre aceşti oameni a fost primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi, cu care am reuşit să ridic calitatea educaţiei preşcolare şi nu numai în oraşul nostru.
De aceea, în anul 2012, am candidat pentru alegerile locale şi am devenit consilier local din partea PD, ulterior PNL. Până în anul 2020 am fost consilier, apoi două săptămâni şi vice­primar la Petroşani.
După alegerile din 6 decembrie 2020 am devenit senator şi am ales să urmez acest drum, considerând că din această poziţie aş pu­tea face mai mult pentru Valea Jiului, res­pectiv pentru judeţul Hunedoara.

– Ca senator, din ce comisii faceţi parte ? Conduceţi vreo comisie de specialitate la Senat?
– Ca senator fac parte din Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială, din Co­misia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi şi activez frecvent şi în Co­mi­sia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.
Fiind la început de drum, nu fac parte din conducerea niciunei comisii, dar muncesc cu dăruire şi responsabilitate pentru fiecare dintre ele.

– Ce legi veti promova în Parlament? Sau aveţi vreo propunere legislativă, mai ales că veniţi din zona Văii Jiului, o zonă cu multe probleme şi cu oameni săraci.
– Conform Constituţiei, Parlamentul este or­ganul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării. Orice proiect de lege trebuie să fie adoptat de ambele camere legiuitoare, respectiv Senat şi Camera deputaţilor. Ca senator voi promova mereu acele legi care să le facă oamenilor viaţa mai bună şi mai frumoasă.
Da, doresc să fac propuneri legislative atât pentru Valea Jiului, cât şi pentru întreg judeţul, deoarece consider că oamenii de aici merită mai mult, că Hunedoara poate mai mult şi tre­buie să devină mai mult pentru România.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare