Încrengăturile hunedorene ale miliardarului Bârcină

Carmen Cosman

Miliardarul de etnie romă Dan Bârcină (foto) este cercetat pentru mărturie mincinoasă şi a fost chiar reţinut pentru 24 de ore de procurorii gorjeni. Bârcină are puternice rădăcini în Valea Jiului, unde a făcut multe afaceri profitabile cu statul.

Afaceri controversate

Reţinut iniţial pentru 24 de ore, ieri, afaceristul a fost adus din nou la audieri, după ce a fost acuzat de mărturie mincinoasă. Ieri după-amiază, însă, anchetatorii au decis să-l elibereze, dar cu interdicţia de a nu părăsi ţara. Acesta este anchetat într-un dosar de şantaj şi spălare de bani, în care mai sunt implicaţi alţi milionari controversaţi din judeţul Gorj. Deşi este din Gorj, numele lui Dan Bârcină se leagă strâns de Valea Jiului, unde a avut o serie de afaceri controversate. General Trust, Hermes, ori Aviaţia Utilitară sunt doar trei dintre firmele de care numele lui a fost legat.

Contracte generoase cu CFR

O încrengătură de firme şi multe afaceri extrem de profitabile cu statul. Aşa poate fi descrisă activitatea miliardarului gorjean Dan Bârcină, cel care are rădăcini bine înfipte în Valea Jiului, acolo unde şi-a desfăşurat o bună parte din activitatea economică. Chiar dacă în ultima perioadă, afacerile lui Bârcină au mai căzut, la începutul anilor 2000, acesta era unul dintre cei mai prosperi afacerişti din Valea Jiului, ca urmare a afacerilor derulate mai ales cu statul român. Unul dintre contractele generoase s-a derulat cu SNCFR, din care de pierdut pare să fi avut statul, iar de câştigat, doar miliardarul rom. La momentul respectiv, rezultatele unui control al Gărzii Financiare vorbeau despre faptul că instrumentele de lucru ale acestuia au fost cele cinci societăţi pe care le conducea direct, sau prin interpuşi, respectiv SC YOGARO SRL, SC EXOTRAC SA, SC EKATERINA BX SRL din Gorj, respectiv SC HERMES SA şi SC GENERAL TRUST SA din Petroşani. Conform datelor vremii, în doar trei ani, cele două societăţi din Petroşani au livrat marfă către SNCFR în valoare de peste 29,7 milioane de lei. Imediat cum plătea marfa, SNCFR revindea produsele, culmea, la preţuri mai mici, către SC YOGARO SRL. În final, cercul se închidea tot la SNCFR, care recumpăra produsele, prin altă firmă a afaceristului.

Legături strânse la Aviaţia Utilitară

Nu sunt, însă, singurele societăţi în care numele lui Bârcină a fost implicat. Miliardarul gorjean este finul unui alt prosper om de afaceri din Valea Jiului, Adrian Gărdean şi, mai mult, numele lui se leagă de  Aviaţia Utilitară Petroşani, cea care a derulat afaceri profitabile ani în şir cu Compania Naţională a Huilei Petroşani.
Sunt doar câteva aspecte – printre cele mai elocvente – ale afacerilor derulate de miliardarul de etnie romă Dan Bârcină pe meleaguri hunedorene, însă în realitate, acestea au fost mult mai multe.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.