Începe marea vaccinare!

Sorina Popa

Astăzi începe marea vaccinare. Dacă în ţară centrele de vaccinare nu sunt pregătite în totalitate, nu acelaşi lucru se întâmplă la noi în judeţ. Practic, majoritatea centrelor de vaccinare din ţară nu sunt funcţionale, nici ca dotări, nici ca personal.
Autorităţile au anunţat că programările pen­tru etapa a doua de vaccinare încep de astăzi de la ora 15. Vaccinarea anti-coronavirus ur­mează să pornească, cel mai probabil, după 18 ianuarie. În judeţul nostru marea vaccinare va putea începe, în funcţie de programări, duminică 17 ianuarie.
În judeţ, pentru etapa a II-a de vaccinare sunt pregătite 10 centre. De astăzi, însă doar trei dintre ele vor funcţiona, la Deva (Centrul Cultural Drăgan Mun­tean), Hu­nedoara (Sala de Sport de la Liceul Traian Lalescu) şi Petro­şani (Sala de Sport a Şcolii nr.7). De ce? Ne explică Sebastian Mezei (foto), directorul exe­­cu­tiv al DSP Hune­doa­ra: „Nu avem sufi­ci­ent vaccin ca să dăm drumul la ac­ţiune în toate cele 10 centre de vacci­nare. Suntem pre­gă­tiţi, toate cen­trele sunt func­ţionale, totul este în regulă. Începem în trei centre, am adus deja 1.170 de doze de vaccin. Platforma pentru etapa a II- a de vaccinare se deschide vineri la ora 15, când vor putea fi făcute programările. De ase­me­nea, avem şi două echipe mobile de vac­cinare pentru casele de bătrâni şi persoanele cu dizabilităţi care nu se pot deplasa”, a declarat Sebastian Mezei pen­tru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Proiectul de Ordonanţă despre vaccinare, iniţiat de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi trimis la primării, a provocat, pe lângă ten­siuni uriaşe între autorităţile locale şi centrale, un haos total în organizarea centrelor de vac­ci­­nare. Reieşea, din acea iniţiativă legis­lativă, că toate cheltuielile pentru centrele de vac­cinare, care nu vor funcţiona în insti­tuţiile spitaliceşti, vor fi asigurate de primării. Fără a fi specificată sursa de finanţare. Reacţiile sunt deja publice, primarii de municipii s-au re­vol­tat, primarii de co­mune au respins proiectul.
„Adoptarea acestei Ordo­nanţe de Urgenţă a Guver­nului, în lipsa asigurării tuturor re­sur­selor necesare realizării activităţilor prevăzute în sarcina autorităţilor administraţiei publice locale”, este inacceptabilă, au spus primarii. Acum toată lumea aşteaptă o Ordo­nanţă. Premierul Florin Cîţu spune că „cheltuielile au­torităţile locale vor fi decontate de mi­nisterul de Finanţe”. El a atenţionat că vor fi criterii clare de decontare, după ce anul trecut am avut surpriza să primim facturi umflate. Dar premierul nu vrea cheltuieli prea mari. „În Africa vaccinarea se face în corturi”, spune şeful Executivului.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Preliminariile Cupei Mondiale 2022. România va debuta în martie

Echipa naţională de fotbal a României va disputa la Ploieşti şi Bucureşti primele două partide din grupa de calificare la...

FOTBAL. Juniorii deveni au revenit pe gazon

La începutul acestei săptămâni, tinerii fotbaliștii de la Centrul de copii și juniori al CSM Deva și-au reluat cu multă...

“Sperăm la o participare onorabilă la Jocurile Olimpice”

Interviu cu Nicolae Alexe și Florentina Marincu-Iușco Astăzi va debuta noul sezon atletic de sală în România, prilej cu care...

Închide