Începe controlul marilor averi

Cristina Ghenea

Cei care nu-şi vor declara veniturile aferente anului 2011 vor fi nevoiţi să plătească un impozit de 16 la sută pe sumele pe care le-au ascuns de ochii Fiscului. Verificarea marilor averi, pentru persoanele fizice, va începe în a doua jumătate a anului.

Este o noutate în România ca persoanele fizice să plătească impozit pentru averile nedeclarate. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Hunedoara, Liviu Beldean, la nivelul structurii centrale ANAF, a fost înfiinţată o direcţie de control a marilor averi, special pentru persoanele fizice care cheltuiesc bani mulţi pe bunuri de lux, deşi declară venituri mici. „Legea a intrat în vigoare de anul trecut, însă face referire la verificarea veniturilor încasate de persoanele fizice doar începând din anul fiscal 2011, deci anul acesta, se vor face primele astfel de controale. În cadrul Direcţiei de control a marilor averi, 50 de inspectori vor lua la puricat declaraţiile persoanelor fizice, pentru a depista eventualele cazuri de hoţie şi corupţie“, a declarat Liviu Beldean.

Termenul limită, 25 mai
Ultimul termen de declarare a veniturilor obţinute anul trecut, prin depunerea declaraţiei 200 – pentru sumele realizate în România, sau a declaraţiei 201 – pentru cele realizate în străinătate, este 25 mai 2012. Imediat după această dată, inspectorii verifică toate declaraţiile depuse, proces care se presupune că nu va dura mai mult de trei luni de zile, după care încep controalele marilor averi. Primii vizaţi sunt cei care anul trecut au avut cheltuieli ce depăşesc veniturile cu peste 50.000 de lei. Cei care vor fi depistaţi cu venituri mai mari decât cele declarate vor fi obligaţi să plătească 16 la sută din sumele nedeclarate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.