EvenimentFlash

Încă o brăţară dacică din aur se întoarce acasă

Carmen Cosman

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional va recupera încă o brăţară dacică din aur, alături de alte obiecte de patrimoniu traficate peste graniţă.
Guvernul a alocat aproximativ 1,3 milioane lei pentru recuperarea unor bunuri culturale de patrimoniu, sustrase din perimetrul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.
Pe lista obiectelor ce urmează să fie răscumpărate, se află o brăţară dacică din aur, 229 de monede, din care 27 de aur, iar restul de argint şi două scuturi dacice din fier. Bunurile fac parte din tezaurele dacice şi au fost sustrase din rezervaţia arheologică a cetăţilor din Munţii Orăştiei, sit clasat ca monument istoric, aparţinând domeniului public.
„Toate bunurile au fost expertizate de o comisie desemnată de Ministerul Culturii, concluzia fiind că obiectele aparţin patrimoniului cultural naţional şi trebuie incluse în categoria tezaur, acestea având o valoarea excepţională nu doar prin conţinut, ci şi prin contribuţia pe care studierea lor o va aduce cunoştinţelor în domeniul artei, religiei şi civilizaţiei dacice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
Banii vin din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului pe anul 2011.  Până acum, au fost trimise către instanţă trei dosare privind braconajul arheologic, iar anchetatorii cred ca din siturile arheologice din Munţii Orăştiei au fost sustrase peste 20 de brăţări din aur masiv. Peste 30 de persoane au fost trimise în instanţă pentru traficarea comorilor dacilor pe piaţa neagră, iar prejudiciul a fost calculat la peste 6,5 milioane de euro.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura