Politica si administratie

Încă o achiziție pentru performanță, la INSEMEX

Magdalena Șerban

O cameră de explozie pentru realizarea experimentală a exploziilor controlate utilizând diferite mijloace de inițiere este una dintre achizițiile pe care Institutul Național de Cer­cetare – Dezvoltare pentru Secu­ritatea Mineră și Protecție Antiex­plozivă – INSEMEX Petroșani le-a bifat, în vederea dezvoltării infra­struc­turii utilizate în acțiunile de pre­venire și combatere a riscurilor.
„Obiectivul acestei achiziții re­pre­zintă asigurarea condițiilor tehnice op­time pentru testarea în siguranță a explozivilor. Beneficiile echipamentului vizează sfera activității ştiinţifice, spo­rind gradul și totodată nivelul de cer­cetare din cadrul laboratorului ins­tituției noastre (cel de Materii Explo­zive și Articole Pirotehnice). În egală mă­sură, se vor crește acuratețea și ce­le­ritatea în domeniul explozivilor de uz civil, ca urmare a respectării obligațiilor ce rezultă din reglementările aplicabile privind prevenirea și combaterea ris­curilor de folosire. Astfel, este încă un pas parcurs în procesul de testare în condiții de siguranță a explozivilor. Investiția este configurată din punct de vedere tehnico-economic pe baza unor criterii de eficiență, în contextul res­pectării standardelor de bună practică în domeniul explozivilor”, a afirmat dr. ing. George Artur Găman (foto), direc­torul general al Insemex Petroşani şi preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă.
Cât privește suma alocată, aceasta ajunge la 600.000 de lei, sursa de finanțare fiind susținută prin pro­gra­mul Nucleu – EXTOX 2. De altfel, insti­tutul din Valea Jiului beneficiază de dotări de top în ma­terie de analiză și cercetare, deți­nând, printre altele, un autolaborator pentru monitorizarea sistemelor de ventilație și a atmos­ferelor industriale, un autolaborator mo­dern de moni­to­ri­zare a factorilor de mediu și un poligon mobil necesar instruirii personalului de salvare în me­dii toxice și explozive. Bine­înțeles, fac­torul uman face dife­ren­ța, dar și la acest capitol excelează, aici activând specialiști care au în pal­mares nume­roase proiecte de cer­ce­tare, brevete, premii naționale și inter­naționale și o serie de invenții cu ră­sunet în ramura academică.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura