Încă o achiziție pentru performanță, la INSEMEX
Magdalena Șerban
O cameră de explozie pentru realizarea experimentală a exploziilor controlate utilizând diferite mijloace de inițiere este una dintre achizițiile pe care Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitatea Mineră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani le-a bifat, în vederea dezvoltării infrastructurii utilizate în acțiunile de prevenire și combatere a riscurilor.
„Obiectivul acestei achiziții reprezintă asigurarea condițiilor tehnice optime pentru testarea în siguranță a explozivilor. Beneficiile echipamentului vizează sfera activității ştiinţifice, sporind gradul și totodată nivelul de cercetare din cadrul laboratorului instituției noastre (cel de Materii Explozive și Articole Pirotehnice). În egală măsură, se vor crește acuratețea și celeritatea în domeniul explozivilor de uz civil, ca urmare a respectării obligațiilor ce rezultă din reglementările aplicabile privind prevenirea și combaterea riscurilor de folosire. Astfel, este încă un pas parcurs în procesul de testare în condiții de siguranță a explozivilor. Investiția este configurată din punct de vedere tehnico-economic pe baza unor criterii de eficiență, în contextul respectării standardelor de bună practică în domeniul explozivilor”, a afirmat dr. ing. George Artur Găman (foto), directorul general al Insemex Petroşani şi preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă.
Cât privește suma alocată, aceasta ajunge la 600.000 de lei, sursa de finanțare fiind susținută prin programul Nucleu – EXTOX 2. De altfel, institutul din Valea Jiului beneficiază de dotări de top în materie de analiză și cercetare, deținând, printre altele, un autolaborator pentru monitorizarea sistemelor de ventilație și a atmosferelor industriale, un autolaborator modern de monitorizare a factorilor de mediu și un poligon mobil necesar instruirii personalului de salvare în medii toxice și explozive. Bineînțeles, factorul uman face diferența, dar și la acest capitol excelează, aici activând specialiști care au în palmares numeroase proiecte de cercetare, brevete, premii naționale și internaționale și o serie de invenții cu răsunet în ramura academică.