ActualitateFlash

„În Straja, în caz de incendiu, scapă cine poate!”

02 incendiu vile Straja - Lupeni (3)Maximilian Gânju

Mai mulţi cabanierii din Staţiunea Straja s-au interesat de cum îşi pot remedia problemele cu privire la normele PSI, astfel ca la controale să îndeplinească toate cerinţele pentru a funcţiona în siguranţă. Problema cea mai mare este reprezentată de cei care fac turism „la negru”. Lucrurile nu stau mai bine nici în Parâng.
Problemele din cele două staţiuni de schi din Valea Jiului, frecventate în sezon de mii de turişti, sunt readuse în actualitate de tragedia care a avut loc în urma incendiului din Colectiv. În Staţiunea Straja, în cazul unui incendiu, din cauză că multe dintre cabane sunt construite una lângă alta, probabilitatea ca focul să se extindă extrem de rapid este foarte mare. „Până acum ne-a ferit Dumnezeu de incendii cu victime în cele două staţiuni. În Straja, în caz de foc, scapă cine poate”, este concluzia unui pompier. Afirmaţia este perfect adevărată în condiţiile în care la ultimul dezastru produs în staţiunea din Lupeni, patru cabane s-au făcut scrum. Se întâmpla în urmă cu trei ani, iar focul a izbucnit, pe timp de noapte, la una dintre cabane din cauza unui coş de fum defect. Norocul a fost că a fost observat de turişti şi cabanieri, dar în staţiune nu există nici un hidrant şi focul s-a extins la alte trei cabane, fiind favorizat de vântul puternic, două dintre ele fiind lipite de cea de la care a pornit dezastrul. Pompierii s-au folosit de motopompe şi au intervenit cum au putut pentru a localiza focul, pentru că autospecialele au răzbit cu greu pe drumul înzăpezit. În ajutor au sărit salvamontişti, cabanieri, jandarmi şi turişti, iar după ore de muncă, flăcările au fost stinse. La vremea respectivă s-a cerut o anchetă de către Prefectura Hunedoara şi s-a constatat că multe cabane nu au putut fi inspectate de către specialiştii ISU. Proprietarii lor au declarat că sunt case de vacanţă şi nu sunt înregistrate şi clasificate pentru activităţi turistice, iar legea nu le permite inspectorilor să le verifice. Nici actuala reglementare nu le dă dreptul celor de la ISU să intre în cabanele private, a explicat, ieri, Anemona DODA, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara. Tocmai de acest lucru profită şi cabanierii care operează la “negru” iar până nu sunt aduşi în legalitate de către autorităţi, lucrurile rămân neschimbate.
Pe de altă parte, pompierii militari au derulat aplicaţii şi i-au instruit pe diriguitorii din staţiunile de schi din Valea Jiului cum să acţioneze în caz de incendiu, până când militarii ajung la intervenţie, însă pericolul rămâne unul major.

One thought on “„În Straja, în caz de incendiu, scapă cine poate!”

  • Daaaaaa??????? ca sa vezi!!!!! Pai nenorocitii aia de la ISU PISU ce mama dracu au facut? Solutia: ori arestati, ori desfiintatit. Ori amandoua, ca sunt niste paraziti spagari si complici prin neglijenta la tragediile care pot sa apara si care se lasa cu decese.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura