În sfârşit, o veste bună de pe Autostrada Lugoj – Deva. Lotul 3 va fi deschis peste două săptămâni

6 octombrie 2019 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc (foto), a declarat vineri, la Deva, că Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva, între localităţile Ilia şi nodul rutier de la Holdea, ar putea fi deschis traficului peste aproximativ două săptămâni, în condiţiile în care expertiza comandată de Compania Naţională de Infrastructură Rutieră se apropie de finalizare.

Fisura s-a extins
„Expertiza este spre finalizare. Cum s-a finalizat, deschidem lotul. Deci, e o problemă de, aş spune, două săptămâni pentru a deschide Lotul 3“, a precizat ministrul Transporturilor.
Ministrul a vizitat vineri dimineaţa Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva şi a menţionat că fisura din carosabil, prezentă în apropierea nodului de la Holdea, s-a extins. „Fisura s-a extins. Deci, aş spune că am avut dreptate prin deciziile pe care le-am luat la nivelul companiei (CNAIR) şi la nivelul ministerului (Transporturilor, n.r.). Vom da drumul traficului pentru că odată finalizată expertiza, vom avea volumul lucrărilor care trebuie făcute pe acest lot“, a explicat Cuc. Ministrul Transporturilor a mai spus că vor exista restricţii pe anumite porţiuni de pe Lotul 3, deoarece sunt locuri în care se impune acest lucru din cauza carosabilului.
La precedenta vizită efectuată pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva, ministrul Transporturilor menţiona că problema cea mai gravă de pe acest tronson este fisura observată în zona Holdea. Alte aspecte negative, dintre cele 48 identificate pe acest lot, ţineau de grosimea stratului de asfalt, care, potrivit ministrului şi specialiştilor de la Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN), ar avea în unele locuri mai puţin cu 3-4 centimetri.
Între problemele observate de către specialiştii CNAIR şi CESTRIN se înscrie şi o zonă în care autostrada nu are asigurată planeitatea necesară, deoarece s-a tasat din propria greutate, fără să fie în trafic, după cum remarca, pe 19 septembrie, directorul general CNAIR, Sorin Scarlat. Defecţiuni au fost semnalate şi în ceea ce priveşte evacuarea apelor de pe carosabil. Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva are o lungime de 21,14 kilometri.

Nu şi-au primit banii
Ministrul Răzvan Cuc a fost şi pe şantierul căii ferate de mare viteză Curtici-Simeria, unde a cerut antreprenorilor de pe Lotul 3 să-şi achite obligaţiile de plată către subcontractorii români în termen de o săptămână, având în vedere faptul că a primit foarte multe sesizări că aceştia nu şi-au luat banii pentru munca prestată.
„Am primit foarte multe sesizări legate de acest lot, de la mai mulţi antreprenori români care au efectuat lucrări şi nu şi-au primit plata la timp, în condiţiile în care toate plăţile pe Lotul 3 sunt efectuate la zi de către beneficiar. Le-am spus antreprenorilor că nu voi tolera – aşa cum am spus de la preluarea mandatului, ca firmele româneşti să ajungă în pragul insolvenţei din cauza neplăţilor facturilor către aceştia, pentru munca pe care o prestează“, a afirmat ministrul Transporturilor.
Răzvan Cuc a spus că a avut o întâlnire comună cu antreprenorii spanioli şi italieni şi cu subcontractorii români, prilej cu care au fost trecute în revistă toate plăţile pe care statul român le-a efectuat către beneficiari de la începutul lucrărilor, în 2017.
„Valoarea plăţilor făcute a fost de 700 de milioane de lei, până în acest moment, către asocierea dintre cele două firme de pe Lotul 3, şi facturi pe care ar trebui să le plătească subcontractorilor în valoare de aproximativ 4,8 milioane de lei. Deci, un nimic, raportat la ce a plătit statul român. Dar pentru firmele româneşti sunt sume de care au nevoie ca să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii normale. Le-am dat un termen limită. Le-am spus că dacă până vinerea viitoare nu-şi reglează conturile cu firmele româneşti pentru ce au prestat, voi începe să aplic şi eu clauzele contractuale foarte drastic“, a arătat ministrul Transporturilor.
În ceea ce priveşte stadiul lucrărilor de pe Lotul 3 al căii ferate de mare viteză, progresul fizic al acestora este de 22 la sută, ministrul apreciind că acestea ar trebui accelerate pentru a putea fi respectat termenul de finalizare stabilit pentru decembrie 2020.
Lotul 3 măsoară 40 de kilometri, iar valoarea contractului se ridică la 2,6 miliarde de lei. (Sorin Blada, Agerpres)

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Kuk spune:

  Deci, fisura s-a extins, dar da drumul la trafic!
  Asta-i de noaptea mintii!

  Daca-i gata expertiza se poate circula? Atunci ce a fost cu toata mascarada asta? Doar motiv de reziliere, ca sa nu plateasca la executanti?
  E gol bugetul?
  Sa se laude PSD ca s-a incadrat in deficitul planificat?
  Nu mai conteaza ca o sa platim si penalitati…

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 7.10.2019

Tiberiu Kovacs, bărbat de 56 de ani, din Hunedoara Pentru că a fost găsit vinovat de proxenetism şi contrabandă cu...

Bulina albă, 7.10.2019

Alexandru Kelemen, coordonator al Asociaţiei Caritas Petroşani Pentru organizarea unei campanii de testare gratuită a glicemiei şi tensiunii arteriale pentru...

Gura lumii, 7.10.2019

Sejurul petrecut în celulă n-a învăţat-o minte. O cucoană care a avut mari probleme din cauză că-i mergea gura şi...

Închide