În sfârşit, Dragnea a ieşit din puşcărie

Adriana Năstase

Tribunalul Giurgiu l-a pus în libertate, ieri, pe Liviu Dragnea (foto). Ceea ce nu a reuşit la Bucureşti, au putut la Giurgiu. Tribunalul Giurgiu a dezbătut, ieri, cererea de eliberare condiţionată depusă de Liviu Dragnea care executa o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni în închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. Magistraţii au hotărât că fostul lider PSD poate fi eliberat înainte de termen.
Liviu Dragnea a fost audiat de magistraţi prin videoconferinţă.

Cui i-a mulţumit iubita lui Dragnea
Iubita fostului preşedinte al PSD Liviu Dragnea, Irina Tănase, l-a aşteptat ieri să iasă din pe­ni­tenciar, spunând că merg acasă şi se vor întâlni cu prietenii apropiaţi care le-au rămas alături. Mai mulţi susţinători ai fostul lider PSD s-au strâns la poar­ta penitenciarului şi au strigat ”Liber­tate”. „Mergem acasă, ne întâlnim cu copiii lui, cu prie­tenii apropiaţi care au rămas alături în toată pe­rioada asta şi mai departe nu ştiu. S-a bucurat foarte tare şi i-am spus că vin să-l aştept”, a de­clarat Irina Tănase. Aceasta susţine că judectorii de la Bucureşti ”aveau o problemă personală” îm­potriva lui Liviu Dragnea.”Judecătorii de la Giurgiu sunt independenţi, cei care au mai rămas”, a mai afirmat Irina Tănase, precizând că ”sunt nişte ju­decători curajoşi”.Într-un mesaj postat pe Insta­gram, Irina Tănase a scris: ”Iţi mulţumesc, Doam­ne, că ai făcut asta pentru mine”.

A executat pedeapsa cu decenţă
În timpul audierilor, Dragnea a declarat: „Dom­nule preşedinte, am constatat din motivarea ins­tanţei de fond şi din ce a spus DNA că nu am îndeplinit criteriile legale. Din punct de vedere obiectiv eu pot fi eliberat. Eu în februarie aveam po­sibilitatea să fiu eliberat. Câtă pedeapsă su­plimentară să primesc pentru nişte convorbiri cu altă persoană?. Am executat pedeapsa cu de­cen­ţă. Nu am lipsit nici o zi de la muncă, nici o oră. Domnule Preşedinte, nu vreau să vă mai ţin, vă rog să judecaţi conform legii, conform obiectivităţii şi să admiteţi cererea”.
Unul dintre avocaţi a făcut declaraţii uluitoare, sugerând că Liviu Dragnea este în pericol în Pe­ni­tenciarul Rahova. ”Nu mai invită pe nimeni la baie Liviu, în puşcărie nu e ca la Parlament. Amenin­ţarea cu violul e pe faţă. În acest sistem parchetul vrea să-l mai reţină ca să-l reeduce”.

În aprilie nu a reuşit
În luna aprilie, Dragnea a solicitat Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat mai devreme din pe­ni­tenciar, susţinând că a îndeplinit fracţia necesară de 2/3 din pedeapsă, „este disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, pe tot parcursul exe­cu­tării pe­depsei a avut un comportament bun, fiind re­compensat în repetate rânduri şi fiind stăruitor în muncă – atât cât i s-a permis să muncească, a par­ticipat la activităţi culturale şi la cursuri edu­ca­ţio­nale, a primit recompense şi credite„.
Conform actelor depuse în in­stanţă, Dragnea s-a plâns că per­soanele din conducerea Peniten­cia­rului Rahova i-au refuzat dreptul la muncă, ceea ce a condus „la izo­la­rea sa în camera de detenţie pentru mai mult de 8 luni (din când în când având acces afară o oră sau două seara) şi la agravarea stării sale de sănătate, care nu a putut fi re­me­diată în sistem de detenţie”.
De asemenea, Dragnea a reclamat faptul că a fost ţinut zilnic în camera de detenţie 23 ore din 24 şi „în mod surprinzător a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2”.

S-a plâns că i-a fost încălcat dreptul la sănătate
În plus, spunea fostul lider al PSD, dreptul său la sănătate a fost încălcat întrucât i-a fost refuzat, în mod sistematic, accesul la investigaţii de spe­cialitate şi tratament adecvat, deşi penitenciarul a fost informat încă de la început despre afecţiunile de care suferea.
Pe 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 i-a res­pins însă cererea de eliberare condiţionată, Drag­nea a făcut contestaţie, respinsă de Tribunalul Bucureşti pe 27 mai.
În motivarea deciziei de la Tribunalul Bucureşti, se arăta că instanţa a apreciat că, din analiza coroborată a situaţiei personale a petentului, nu şi-a format convingerea că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare”
În paralel, Dragnea a deschis un alt proces la Curtea de Apel Bucureşti în care solicita stră­mu­tarea de la Tribunalul Bucureşti la un alt tribunal din ţară a procesului privind eliberarea sa condi­ţio­nată din închisoare. El susţinea că judecătorii de la Tribunalul Bucureşti nu pot fi imparţiali în jude­carea cererii sale, deoarece au semnat o petiţie faţă de modificarea Legilor Justiţiei, pe vremea guvernării PSD.
Deşi decizia Tribunalului Bucureşti era una de­finitivă, Curtea de Apel Bucureşti a desfiinţat-o, iar procesul a fost mutat la Giurgiu. La Tribunalul Giurgiu dosarul a fost repartizat judecătoarei Ana Lazăr, însă aceasta a făcut cerere de abţinere, fiind înlocuită cu un alt magistrat.
Liviu Dragnea s-a aflat în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare.
Fostul lider al PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, in­ten­tând mai multe procese, pe motiv că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii. Con­ducerea penitenciarului i-a retras dreptul la muncă, după ce Dragnea a acordat un interviu online fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, în prezent jurnalist la Realitatea Plus.

One thought on “În sfârşit, Dragnea a ieşit din puşcărie

  • 20 iulie 2021 la 23:44
    Permalink

    Dupa ce a fost eliberat conditionat, pasamite ca a aratat semne de indreptare, s-a apucat sa declare ca a intrat nevinovat in inchisoare!!!

    Ce garantii mai ofera Dragnea societatii ca nu va repeta faptele de care el se considera nevinovat?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina albă

Gigi Puşcă, anternor la SCM Deva (ex-Minerul Aninoasa) Pentru că elevii săi au obţinut patru medalii de aur la Campionatul

Bulina neagră

Vasile Hamzo, tânăr de 24 de ani Pentru că este cercetat în mai multe dosare penale, unul, fiind după ce

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că s-a rupt lanţul de iubire dintre două personaje, poate şi pentru că unul dintre cei doi

Închide