În sfârşit, Dragnea a ieşit din puşcărie

Adriana Năstase

Tribunalul Giurgiu l-a pus în libertate, ieri, pe Liviu Dragnea (foto). Ceea ce nu a reuşit la Bucureşti, au putut la Giurgiu. Tribunalul Giurgiu a dezbătut, ieri, cererea de eliberare condiţionată depusă de Liviu Dragnea care executa o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni în închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. Magistraţii au hotărât că fostul lider PSD poate fi eliberat înainte de termen.
Liviu Dragnea a fost audiat de magistraţi prin videoconferinţă.

Cui i-a mulţumit iubita lui Dragnea
Iubita fostului preşedinte al PSD Liviu Dragnea, Irina Tănase, l-a aşteptat ieri să iasă din pe­ni­tenciar, spunând că merg acasă şi se vor întâlni cu prietenii apropiaţi care le-au rămas alături. Mai mulţi susţinători ai fostul lider PSD s-au strâns la poar­ta penitenciarului şi au strigat ”Liber­tate”. „Mergem acasă, ne întâlnim cu copiii lui, cu prie­tenii apropiaţi care au rămas alături în toată pe­rioada asta şi mai departe nu ştiu. S-a bucurat foarte tare şi i-am spus că vin să-l aştept”, a de­clarat Irina Tănase. Aceasta susţine că judectorii de la Bucureşti ”aveau o problemă personală” îm­potriva lui Liviu Dragnea.”Judecătorii de la Giurgiu sunt independenţi, cei care au mai rămas”, a mai afirmat Irina Tănase, precizând că ”sunt nişte ju­decători curajoşi”.Într-un mesaj postat pe Insta­gram, Irina Tănase a scris: ”Iţi mulţumesc, Doam­ne, că ai făcut asta pentru mine”.

A executat pedeapsa cu decenţă
În timpul audierilor, Dragnea a declarat: „Dom­nule preşedinte, am constatat din motivarea ins­tanţei de fond şi din ce a spus DNA că nu am îndeplinit criteriile legale. Din punct de vedere obiectiv eu pot fi eliberat. Eu în februarie aveam po­sibilitatea să fiu eliberat. Câtă pedeapsă su­plimentară să primesc pentru nişte convorbiri cu altă persoană?. Am executat pedeapsa cu de­cen­ţă. Nu am lipsit nici o zi de la muncă, nici o oră. Domnule Preşedinte, nu vreau să vă mai ţin, vă rog să judecaţi conform legii, conform obiectivităţii şi să admiteţi cererea”.
Unul dintre avocaţi a făcut declaraţii uluitoare, sugerând că Liviu Dragnea este în pericol în Pe­ni­tenciarul Rahova. ”Nu mai invită pe nimeni la baie Liviu, în puşcărie nu e ca la Parlament. Amenin­ţarea cu violul e pe faţă. În acest sistem parchetul vrea să-l mai reţină ca să-l reeduce”.

În aprilie nu a reuşit
În luna aprilie, Dragnea a solicitat Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat mai devreme din pe­ni­tenciar, susţinând că a îndeplinit fracţia necesară de 2/3 din pedeapsă, „este disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, pe tot parcursul exe­cu­tării pe­depsei a avut un comportament bun, fiind re­compensat în repetate rânduri şi fiind stăruitor în muncă – atât cât i s-a permis să muncească, a par­ticipat la activităţi culturale şi la cursuri edu­ca­ţio­nale, a primit recompense şi credite„.
Conform actelor depuse în in­stanţă, Dragnea s-a plâns că per­soanele din conducerea Peniten­cia­rului Rahova i-au refuzat dreptul la muncă, ceea ce a condus „la izo­la­rea sa în camera de detenţie pentru mai mult de 8 luni (din când în când având acces afară o oră sau două seara) şi la agravarea stării sale de sănătate, care nu a putut fi re­me­diată în sistem de detenţie”.
De asemenea, Dragnea a reclamat faptul că a fost ţinut zilnic în camera de detenţie 23 ore din 24 şi „în mod surprinzător a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2”.

S-a plâns că i-a fost încălcat dreptul la sănătate
În plus, spunea fostul lider al PSD, dreptul său la sănătate a fost încălcat întrucât i-a fost refuzat, în mod sistematic, accesul la investigaţii de spe­cialitate şi tratament adecvat, deşi penitenciarul a fost informat încă de la început despre afecţiunile de care suferea.
Pe 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 i-a res­pins însă cererea de eliberare condiţionată, Drag­nea a făcut contestaţie, respinsă de Tribunalul Bucureşti pe 27 mai.
În motivarea deciziei de la Tribunalul Bucureşti, se arăta că instanţa a apreciat că, din analiza coroborată a situaţiei personale a petentului, nu şi-a format convingerea că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare”
În paralel, Dragnea a deschis un alt proces la Curtea de Apel Bucureşti în care solicita stră­mu­tarea de la Tribunalul Bucureşti la un alt tribunal din ţară a procesului privind eliberarea sa condi­ţio­nată din închisoare. El susţinea că judecătorii de la Tribunalul Bucureşti nu pot fi imparţiali în jude­carea cererii sale, deoarece au semnat o petiţie faţă de modificarea Legilor Justiţiei, pe vremea guvernării PSD.
Deşi decizia Tribunalului Bucureşti era una de­finitivă, Curtea de Apel Bucureşti a desfiinţat-o, iar procesul a fost mutat la Giurgiu. La Tribunalul Giurgiu dosarul a fost repartizat judecătoarei Ana Lazăr, însă aceasta a făcut cerere de abţinere, fiind înlocuită cu un alt magistrat.
Liviu Dragnea s-a aflat în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare.
Fostul lider al PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, in­ten­tând mai multe procese, pe motiv că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii. Con­ducerea penitenciarului i-a retras dreptul la muncă, după ce Dragnea a acordat un interviu online fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, în prezent jurnalist la Realitatea Plus.

One thought on “În sfârşit, Dragnea a ieşit din puşcărie

  • 20 iulie 2021 la 23:44
    Legătură permanentă

    Dupa ce a fost eliberat conditionat, pasamite ca a aratat semne de indreptare, s-a apucat sa declare ca a intrat nevinovat in inchisoare!!!

    Ce garantii mai ofera Dragnea societatii ca nu va repeta faptele de care el se considera nevinovat?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.