FlashPolitica si administratie

În sfârşit, arborii periculoşi de la Sarmizegetusa Regia vor fi tăiaţi

Natalia Bumbac

Nici o firmă specializată în valorificarea sau tăierea materialului lemnos nu s-a arătat interesată să participe la licitaţiile organizate de Direcţia Silvică Hunedoara privind arborii din situl cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Astfel că, vestigiile fortăreţei dacice, monument aflat în patrimoniul UNESCO, se află în continuare sub ameninţarea copacilor care stau să cadă şi să le distrugă.

Reprezintă un pericol public
Problema copacilor care cad şi distrug fortificaţia antică, unică în lume, a fost pusă pe tapet de mai mulţi ani. Într-un final, Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, în administrarea căruia se află situl, a găsit o soluţie urgentă pentru înlăturarea arborilor. Doar că punerea ei în practică s-a întârziat cel puţin încă şapte luni. „Au fost marcaţi peste 100 de arbori care prezintă pericol şi care, în acest an, după ce îngheaţă solul, vor fi tăiaţi. La licitaţiile organizate de Direcţia Silvică Hunedoara nu s-a prezentat nimeni, probabil, pentru că sunt condiţii restrictive. În zonă nu se poate interveni cu utilaje grele, iar tăierile trebuie făcute fără a afecta monumentul istoric”, a explicat Sorin Vasilescu (foto), vicepreşedinte al CJ Hunedoara. Acesta a mai spus că arborii marcaţi pentru tăiere se află în perimetrul celor 18 hectare din Zona I a fortăreţei dacice.

„Structură metalică pentru protejarea vestigiilor”
Potrivit directorului Direcţiei Silvice Hunedoara, Radu Crişan, în lunile februarie, martie şi aprilie 2017, arborii de la Sarmizegetusa Regia au fost scoşi la vânzare pe picior, prin două licitaţii şi, în final, prin încredinţare directă, dar nu s-a prezentat nimeni. Aşa că ultima variantă rămasă a fost înlăturarea arborilor cu Ocolul Silvic Dobra, singurul care dispune de tăietori specializaţi. Doar că, înainte de a trece la fapte, reprezentanţii Direcţiei Silvice Hunedoara vor să se asigure că intervenţia lor la situl arheologic nu se va solda cu un dosar penal. „Este o lucrare dificilă, la doborâre, există riscul ca arborii să cadă peste monument, să-l distrugă, mai ales la Turnul Pentagonal. Trebuie să se facă o structură metalică, rezistentă, care să protejeze vestigiile. În caz contrar, există riscul să ne alegem cu un dosar penal pentru distrugerea lor”, a afirmat reprezentantul Direcţiei Silvice Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura