In memoriam Nicolae Iorga

Magdalena Şerban04 biblioteca 6

Ieri, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Biblioteca Judeţeană Ovid Densusianu a organizat o manifestare cultural-educativă, având ca tematică evocarea personalităţii marelui nostru istoric, om politic şi de cultură, Nicolae Iorga.
La eveniment au luat parte elevi de la colegiile şi liceele devene, care la finalul prezentării au putut răspunde la diverse întrebări legate de viaţa şi opera lui Nicolae Iorga, cele mai bune răspunsuri fiind recompensate cu premii constând în diplome şi cărţi oferite de instituţia judeţeană de cultură.
„În urmă cu 75 de ani, la 27 noiembrie 1940, marele savant român Nicolae Iorga a fost victima unui oribil asasinat, fiind răpus de gloanţele legionarilor. La cei 69 de ani pe care îi avea în momentul în care cădea răpus de gloanţe, a lăsat moştenire acestui neam şi umanităţii întregi o operă istoriografică impresionantă ca volum şi vastitate tematică, studii de istoria literaturii, monografii de oraşe, volume de cugetări, piese de teatru, studii de folclor, studii de istorie a bisericii, note de drum, poezii, eseuri, conferinţe radiofonice, discursuri parlamentare şi mii de articole de presă.  Moartea sa a zguduit întreaga lume civilizată, 47 de universităţi şi academii din întreaga lume arborând drapelul în bernă în semn de preţuire faţă de marele savant român ucis. Drept omagiu pentru bogata moştenire pe care ne-a lăsat-o, am organizat un eveniment menit să aducă în atenţia publicului tot ceea ce a însemnat marele om Nicolae Iorga“, a precizat Sebastian Bara, directorul Bibliotecii Judeţene.
Pe de altă parte, acesta a lansat o nouă invitaţie iubitorilor de literatură, care vor avea ocazia să participe la lansarea volumului de versuri intitulat „Alb” şi semnat de scriitorul Dumitru Tâlvescu, în cadrul unei manifestări organizate în 16 noiembrie, începând cu ora 17, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.